Témata k nedělní a sváteční liturgii

JEŽÍŠ KRISTUS KRÁL - VTĚLENÉ BOŽÍ SLOVO

21. 11. 2010 11:51
Rubrika: kázání | Štítky: P.Jan Plodr

 

5. příspěvek do rubriky Signálů k tématu měsíce Bible  

UČÍCÍ SE CÍRKEV 193 - www. KRÁSENSKO KÁZÁNÍ.    P. Jan Plodr  ke slavnosti JEŽÍŠE KRISTA KRÁLE

 Ježíš – vtělené Boží slovo (KKC 456 – 478)

Proč se Slovo stalo Tělem

Ježíš je pravý Bůh a pravý člověk. Někdo z toho může udělat teologický problém, jiný na to může pohlížet jako na úžasný dar.

My se dnes vydáme tou druhou cestou. Proč je pro nás lidství a božství Ježíše darem?

V lidství Ježíše nacházíme porozumění a útěchu, on jako člověk ví jak nám je, prožil náš život se všemi radostmi i bolestmi. Ve své slabosti se k němu s důvěrou obracíme.

V božství Ježíše nacházíme moc a sílu – on jako Bůh ví jak nám pomoci. Má nejen odpovědi na naše otázky a problémy, ale také moc a sílu, která nám pomůže je řešit. Má Ducha svatého, kterého nám jako Bůh dává.

Stal se naším bratrem, abychom k němu s důvěrou přicházeli a zůstal Bohem, abychom od něj odcházeli uzdravení a zachránění.

Tak o tom hovoří mnoho evangelijních příběhů.

Jak může být někdo Bůh i člověk zároveň?

Otázka Ježíšovy přirozenosti vrtala mnoha lidem hlavou. A ptali se podobně jako jedni mniši svého starého opata:

Otče, vysvětli nám, jak může být Kristus Bůh a člověk zároveň? Bůh je přece svatý a člověk hříšný. Jak to může jít dohromady?

To, že člověk není svatý jako Bůh, je nemoc, kterou přišel Ježíš uzdravit. Člověk dnes touží po věcech, které ho od Boha odvádí, ale na počátku tomu tak nebylo. Lidé byli s Bohem partneři, kteří směřovali k jedinému cíli – vzájemné lásce.

A když člověk tento cíl opustil, rozhodl se mu ho Bůh připomenout, ukázat, že to jde - i v lidském životě milovat Božskou láskou. A daroval každému z nás svého Syna, své Věčné slovo, které se spojilo s naším lidstvím.

Není snadné to pochopit, pokračoval opat, ale také není těžké si z toho vyvodit jednu důležitou věc:

I když nevím jak to s Kristem přesně je, vím, že kdo ke Kristu přistupuje pouze jako k Bohu, pro toho se Kristus stane nepochopitelným tajemstvím. (Jak se mohl Bůh tak ponížit? Jak mohl Bůh trpět a zemřít?)

Kdo k němu přistupuje pouze jako k člověku, pro toho se Kristus stane nedostižným vzorem. (Kolik dobra vykonal a kolik lásky rozdal, my jsme ho přibili na kříž a on nás nepřestal milovat, my ho zabili a on nám to odpustil, kde k tomu vzal sílu a jak ho máme následovat? To přece není v lidských silách…)

Ale kdo k Ježíši přichází jako k pravému Bohu a pravému člověku, pozná Boží moudrost a lásku lidsky pochopitelným a srozumitelným způsobem. Získá Božskou moc a sílu i lidský příklad jak ji žít v každodenním životě.

Vtělení – rozlišení znamení křesťanské víry

Žádné jiné náboženství na světě nevyznává, že se Bůh stal člověkem tak jako křesťanství.Většinou se opírají o proroky či osvícené osobnosti (Mojžíš, Mohamed, Budha), ale jedině křesťané opírají své poznání Boha o autoritu Božího Syna.

Pro křesťany není Ježíš jen výjimečný člověk, ale je to Boží syn.

Kdo přijme Krista jako Boha a člověka, je pravým křesťanem.

Svatý Tomáš Akvinský ve známé písni vyznává o eucharistickém Kristu: na kříži jsi tajil jenom božství své, zde je také skryto člověčenství tvé, v obojí však věřím, celým srdcem svým, o milost tě prosím s lotrem kajícím…

A to je postoj, který s tímto teologickým velikánem můžeme zaujmout i my.Každý den se můžeme tato slova modlit a čerpat tak z daru lidství a božství Ježíše Krista.

Amen.

 

 

Zobrazeno 2066×

Komentáře

Marta7

Moc pěkné, líbí se mi to vysvětlení důležitosti vnímat Ježíšovo božství i lidství.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio