Témata k nedělní a sváteční liturgii

PŘÍPRAVA POHANŮ NA VYKUPITELE - KÁZÁNÍ 5.12.2010

4. 12. 2010 21:27
Rubrika: kázání | Štítky: 2. ADVENTNÍ NEDĚLE

UČÍCÍ SE CÍRKEV – www.  KRÁSENSKO – KÁZÁNÍ  P. Jan Plodr ( TÉMA 195 –Matonick)

2. NEDĚLE ADVENTNÍ - 5.12.2010

Příprava pohanů na Vykupitele 

Náboženský synkretismus (mysteria s touhou po znovuzrození, spojení s božstvem).

Slovo synkretismus můžeme přeložit jako prolínání. Od nepaměti existovala různá náboženství a kulty. Ve všech se objevovaly názory na bohy a věčný život. Lidé, kteří toužili po poznání Boha a po věčném životě si z těchto názorů vybírali, co se jim zdálo být věrohodné a vytvářeli si své vlastní náboženství. A to platí dodnes. I mezi námi je mnoho náboženských synkretiků. V jedné ruce růženec, v druhé horoskopy, přijdou pozdě na mši, protože se zdrželi u věštkyně. Zapojeni do různých náboženství a kultů jsou ve své podstatě pohané, tedy lidé neznající Krista a křesťanství. To že se občas objeví v kostele a ukradnou nějakou tu svátost, na jejich pohanství nic nemění.

A všechny tyto zmatené synkretiky volá dnešní evangelium k procitnutí:

„Obraťte se, přiblížilo se Boží království! Přichází ten, který vás bude křtít Duchem svatým a ohněm.       V ruce má lopatu a pročistí (obilí) na svém mlatě. Pšenici uloží na sýpce, plevy však bude pálit ohněm neuhasitelným."

Lidé, vzpamatujte se a věřte Ježíši Kristu! Nikomu a ničemu jinému!

Ježíš je výhonek z kořene Jesse (Jesse byl otec krále Davida), proroky předpověděný Mesiáš. Jen on vám dá pravý pokoj, jen on může přinést mír, odpuštění, uzdravení a vzájemnou lásku. Ale musíte mu dát celý svůj život.

 Pak může přijít to, o čem hovoří první čtení:

V jeho blízkosti vlk zkrotne a neublíží beránkovi… co to znamená? Ve zvířatech dnešního prvního čtení můžeme vidět lidské povahy, které se díky Kristu natolik ovládnou, že mohou být v míru pospolu.

Ať jsi jakýkoliv hříšník, máš jakoukoli povahu, pozvi Ježíše do svého života a on tě změní. On ti pomůže, on tě zachrání. Vždyť je Mesiáš – zachránce. Uvěř Ježíšovi a svěř mu (do rukou) svůj život.Tady se mnoho lidí ptá: proč bych měl svůj život svěřit Ježíšovi do rukou?

Odpověď nám dá krátké přirovnání:

U mola je přiražený člun. Když na něj vstoupíme jen jednou nohou, začne se vzdalovat a my po nějaké chvíli spadneme do vody. Musíme se rozhodnout. Zůstat na mole nebo oběma nohama vstoupit do člunu. Molo to jsou pohanské názory. Člun je Ježíš, který nás může bezpečně převézt do nebe k věčnému životu. A víra je rozhodnutí. Spojím svůj život s pohanstvím, nebo s Ježíšem?

Budu dělat to, co mi připadá výhodné, příjemné, co se mi líbí a co mě nic nestojí, co je snadnější (jako jedna „katolička“ která chodila na mši k husitům, protože tam líp topili a bylo to rychlejší) nebo budu usilovat o to, co chce Ježíš?

Očekávání „zlaté doby lidstva“, obnova náboženství a lidských řádů.

Auera aetas – zlaté časy. Budou spočívat v míru, vzájemné lásce a všeobecném štěstí. Tak jak nám to načrtlo první čtení. Část lidí tvrdí, že už byly, část věří, že teprve přijdou.

Jak se na to dívá křesťanství?

S Kristem přišli zlaté časy a mohlo by být krásně, kdybychom ho brali vážně. Není žádná jiná cesta, jak obnovit vztah člověka s Bohem a člověka s člověkem než důvěrný intenzivní život Ježíšem. Všechno ostatní jsou jen slepé uličky.

V době totality komunisté likvidovali jeden ženský klášter. Vyhnali sestry do mrazu a vyhazovali jim osobní věci okny ven. Čekali, že to sestry rozčílí nebo jinak vyvede z míry. Ty však jen klidně stáli. Ptali se pak jedné řeholnice, jak může být tak klidná. Myslím na Ježíše a modlím se. Zněla prostá odpověď.

Když se naučíme myslet na Ježíše, zvláště v těžkých chvílích, staneme se tvůrci „zlaté doby“ a v našem životě nastanou „zlaté časy“ protože v naší duši bude Boží láska a Boží pokoj. A to je to jediné co potřebujeme k opravdovému štěstí.

Amen.

Zobrazeno 1547×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio