Témata k nedělní a sváteční liturgii

VŠEVĚDOUCÍ BŮH - 13.2.2011 - KÁZÁNÍ

12. 2. 2011 17:36
Rubrika: kázání | Štítky: P. JAN PLODR

Proč je pro nás důležité, že je Bůh vševědoucí a všemohoucí?

Jako lidé jsme nesmírně omezení. Co bylo zapomínáme, co bude nevíme, co je teď, tomu často nerozumíme.Po pravdě neznáme svět, ani sami sebe. (i když jsme často přesvědčení, že všemu dobře rozumíme a na naše rady a názory by se měl brát zřetel…) Ve skutečnosti jen stěží dokážeme poznat co je pro nás či druhé opravdu dobré. Když si tento fakt uvědomíme, je to skličující.

Dnešní první čtení nám však dává naději, že nás naše lidská omezenost nemusí omezovat. Můžeme poznat co je dobré, co vede k životu. I když pořádně neznáme sebe ani svět, je tu Bůh, který nás zná. Znal nás dřív, než jsme se narodili, dokonce dřív, než jsme byli počati. Vidí naše nejskrytější myšlenky, slova i skutky. Zná naše úmysly a pohnutky.  Ví co je pro nás dobré a co je nejdůležitější, chce nám to dávat poznat.

Když pokorně uznáme, že On je ten, který všechno ví a nebudeme chtít prosazovat sebe, otvírá se nám cesta k poznání sebe, k poznání světa, k poznání Boha. Jak se pozná člověk, který skutečně uznává Boží vševědoucnost? Tím, že bereme vážně slova modlitby Páně: Buď vůle tvá.

Neprosazuje sebe, své plány a přání, protože věří, že Boží plán je lepší. A dělá všechno proto, aby ho poznal a uskutečnil.

Jedno pořekadlo praví:

I z hlupáka se může stát mudrc, když přestane mluvit a naučí se naslouchat.

Boží vševědoucnost z nás může učinit mudrce, když ji uznáme a když ji budeme hledat. Jak to udělat?

Jeden starý kněz radil mladému jak čerpat z Boží moudrosti:

Nikdy nemluv o Bohu, dokud nebudeš mluvit s Bohem Otcem, Synem a Duchem svatým.Otče, co tím myslíte? Zeptal se mladý kněz.

Boha Otce se ptej: Pane, můj milující Otče, jaký jsem, jak mě vidíš ty? Co bych měl dělat, abych nepromarnil čas, který jsi mi svěřil?Boha Syna, Ježíše Krista se ptej: Ježíši, co bys dělal na mém místě? A hledej v Písmu jeho příklad.

Boha Ducha svatého vzývej, kdykoli budeš potřebovat poznání. A on tě povede, abys ve stvoření, v Písmu či ve své mysli, díky jeho osvícení, nalezl odpověď.Nikdy nezapomínej na to, že Bůh je vševědoucí a jeho moudrost je ti nadosah. Je od tebe jen ve vzdálenosti jediné modlitby.

Amen

Zobrazeno 1840×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio