Témata k nedělní a sváteční liturgii

JEDNOTA DUŠE A TĚLA - TÉMA 36 - 12. NEDĚLE V MEZIDOBÍ - 21.6.2020

20. 6. 2020 13:08

 

 

Lidská osoba, stvořená k Božímu obrazu, je zároveň bytost tělesná i duchová. Hospodin vytvořil člověka z prachu země a vdechl  do něj život. Tak se stal člověk živým tvorem  (Gn 2,7). Když se spojil duch vdechnutý Bohem s fyzickým tělem člověka, vznikla duše, jako prostředník mezi tělem a duchem (362). Duše člověka nemůže být výsledkem evolučního vývoje hmoty ani genetického spojení otce a matky. Dostáváme ji od Boha v okamžiku početí, ona oživuje hmotné tělo. Duch člověka pak duši umožňuje kontakt s Bohem. Lidský duch je způsobilý komunikovat s Duchem svatým, který se z vnější sféry nabízí jako Slovo Boží na rozhraní duchové duše a těla. Každá celá lidská osoba tvořená  tělem, oživovaným duchovou duší, má schopnost přijímat Ducha svatého a je určena stát se Jeho chrámem (364). Jednota duše a těla je tak hluboká, že je třeba považovat duši za formu těla; to znamená, že jen díky duši je tělo, složené z hmoty, lidským a živým tělem.  Všechny tři složky se vzájemně prostupují a ovlivňují. V dobrém i ve zlém. Způsobem člověku prospěšným i zhoubným, vedoucím někdy k životu zdravějšímu - i věčnému, nebo také k nemoci, ke smrti duchovní, tělesné - i věčné.  

 

Úplný text vypracovaného tématu včetně komentářů, přímých odkazů na bibli a KKC k bohoslužbě slova dnešní slavnosti je možno nalézt v archivu Signálů Červen 2014 viz:https://matonick.signaly.cz/1406/jednota-duse-a-tela-tema

Zobrazeno 675×

Komentáře

Matonick

To téma je skutečně nesmírně zajímavé a myslím, že bude užitečné se mu dále věnovat a opět se k němu vrátit. Sám jste uvedl několik autorů. Taky mám doma dvě publikace k opakovanému přečtení po létech: „Co je duše?“ (Grün, Müller); „Člověk a duše“ (Jung). Doporučuji! Před 10 roky jsem na toto téma vyslechl několik přednášek od našeho vynikajícího psychologa Prof. PhDr. Vladimíra Smékala, CSc. emeritního profesora FSS MU v Brně na toto téma. Náhodně jsem teď nalezl odkaz na jednu jeho živou přednášku. S chutí si ji dnes pustím. https://www.salesko.cz/co-vime-o-dusi/ .

Možnápříště

V otázce po duši je lépe studovat teologii než psychologii, protože psychologie hovoří o psychických projevech, aniž by musela věřit v existenci duše. Teologie naopak zvýrazňuje Boží zjevení o ontologickém statutu duše. Proto bych osobně doporučil spíše teologické autory, ptáme-li se po existenci a charakteru duše a jejím sepjetí s tělem.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio