Témata k nedělní a sváteční liturgii

DEN PÁNĚ - TÉMA 40 - 15. NEDĚLE V MEZIDOBÍ - 12.7.2020

10. 7. 2020 21:15
Slavnost Zmrtvýchvstání Páně – Wikipedie

Třetí přikázání Boží zní: „Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinku Hospodina tvého Boha. Nebudeš dělat žádnou práci … (Ex 20,8-10).Sobota připomíná sedmý den stvoření, o kterém se v Písmu píše, že v něm Bůh „ustal a odpočinul si“(Ex 31,17).

 

Ježíš uznává posvátnost soboty a svou božskou autoritou podává její pravé vysvětlení: „Sobota je učiněna pro člověka a ne člověk pro sobotu“ (Mk 2,27).Katoličtí křesťané nahradili slavení soboty slavením neděle, protože Ježíš Kristus vstal z mrtvých právě nedělního rána. Každou neděli v týdnu slaví katolická církev památku zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jako Den Páně. Neděle se stala středem duchovního života církve a prvotním zasvěceným svátkem (2177). Pro každého katolického křesťana je povinností, aby neděli „světil“. V rámci nedělního klidu jsou dovoleny pouze naléhavé rodinné práce a důležité společenské úkoly. 

 

Úplný text vypracovaného tématu včetně textů ke čtení z Písma k bohoslužbě slova mše, komentářů k nim a dalších odkazů je možno okamžitě nalézt v archivu Signálů Červenec 2014 viz:https://matonick.signaly.cz/1407/den-pane-tema-38-k

Zobrazeno 435×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio