Témata k nedělní a sváteční liturgii

3.1. 2021 - SLOVO NA DEN - 2. NEDĚLE PO NAROZENÍ PÁNĚ

3. 1. 2021 8:57
Rubrika: Slovo na den
A SLOVO SE STALO TĚLEM.

                     

 

Všem, kteří ho přijali a věří v jeho jméno, dal moc stát se Božími dětmi.  /Jan 1,12/ Janův prolog navazuje na hymnus Moudrosti v dnešním  prvním starozákonním čtení.Chci se k němu vracet, číst jej jako báseň… s vděčností a hrdostí, že i já jsem Boží dítě. 

 

1. čtení: Sir 24,1-4.12-16

Žalm 147 odpověď: Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. 

2. čtení: Ef 1,3-6.15-18

Evangelium: Jan 1,1-18

Zobrazeno 465×

Komentáře

Matonick

Úryvek z knihy Sirachovcovy v prvním dnešním čtení je chvalozpěvem na ztělesněnou Boží moudrost, od věků sídlící u Boha. Moudrost prochází celým světem a má příkaz usadit se jako Boží slovo v Jeruzalému uprostřed vyvoleného národa. Evangelium nám potvrdí, že touto Boží moudrostí a Slovem je Ježíš, vtělený Božího Syn. Proces vtělení vyjádřil svatý Jan tajemným veršem „Slovo se stalo tělem“. Hospodin poslal svého Syna, aby nás spasil. Sestoupil do naší lidské přirozenosti jako Spasitel světa, nejen aby odstranil naše hříchy. Bůh si nás zamiloval a touží po tom, abychom poznali Jeho lásku a stali se Jeho dětmi.

Matonick

Ježíš se nám stal vzorem lásky a svatosti. Je na nás, abychom se od něj ve všem učili, protože jen On je cesta, pravda a život. Pouze skrze něj můžeme dospět do Boží náruče a mít účast na Jeho Božské přirozenosti. Vyznáváme, že Ježíš jako pravý Bůh a pravý člověk je skutečně Božím Synem, který se stal člověkem, naším bratrem, aniž přestal být Bohem, naším Pánem. Jak se dočteme ve 2. čtení z listu apoštola Pavla, v Ježíši Kristu si nás Bůh vyvolil, abychom byli skrze něj svatí a neposkvrnění v lásce k Bohu. A proto nás Bůh i předurčil k tomu, abychom mohli být přijati za Boží děti.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio