Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO ZE SVÁTKU STOLCE SVATÉHO APOŠTOLA PETRA – 22.2.2021

22. 2. 2021 0:01
Rubrika: Slovo na den

Tobě dám klíče od nebeského království: co svážeš na zemi, bude svázáno na nebi, a co rozvážeš na zemi, bude rozvázáno na nebi. 

Blahoslavený jsi, Šimone, synu Jonášův, protože ti to nezjevilo tělo a krev, ale můj nebeský Otec. A já ti říkám: Ty jsi Petr - Skála - a na té skále zbuduji svou církev a pekelné mocnosti ji nepřemohou,       /Mt 16,13-19/.


Pokud církev bude stát na skále – Petrovi, tak bude navzdory všem útokům neporazitelná. 

Písmo k dnešní bohoslužbě slova:

1. čtení: 1 Petr 5,1-4. 

Žalm: 23,1-6, odp.: Hospodin je můj pastýř, nic nepostrádám.

Evangelium: Mt 16, 13 - 19  

Zobrazeno 240×

Komentáře

Matonick

Dnešní „Svátek stolce svatého Petra“ připomíná prvenství apoštola Petra a jeho následovníků (papežů) mezi ostatními apoštoly (biskupy). Tuto službu ustanovil sám Ježíš a jako první ji svěřil právě Petrovi, když apoštol Petr vyznal Ježíše jako Božího Syna a Mesiáše. Jako "Petr – Skála" byl ustanoven "základem církve" (srov. Mt 16,13-19). Výraz Svatý stolec vyjadřuje funkci římského biskupa - papeže. „Svatý stolec“ je „hlavním biskupstvím“ katolické církve ve světě. Katolická církev – přes všechna pronásledování, všechny boje, vnitřní i vnější problémy a různé skandály – vytrvala ve věrnosti Ježíšovým příkazům už dva tisíce let. Kristova církev objímá celý svět, je pevně zakotvená, dva tisíce let prochází dějinami a šíří se po celém světě.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio