Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO NA 27.2.2021

27. 2. 2021 0:01
Rubrika: Slovo na den

Prohlásil jsi při Hospodinu, že ti bude Bohem a ty že budeš chodit po jeho cestách a dbát na jeho nařízení, přikázání a právní ustanovení a že ho budeš poslouchat.

On tě vyvýší nade všechny pronárody, které učinil. Budeš mu chválou, věhlasem a okrasou, budeš mu svatým lidem Hospodina, svého Boha. /Dt 26,17-18/.


Úryvek, který nám dnes liturgie v prvním čtení předkládá, hovoří o velmi zvláštní smlouvě. Není to smlouva mezi dvěma lidmi, ale mezi Bohem a jedním národem – mezi věrným Bohem a Izraelem. Tato smlouva má „teologický charakter“, protože je uzavřena mezi nerovnými smluvními stranami. Popisuje zkušenost, kterou udělal s Bohem izraelský národ. Bůh však není člověku vzdálená, nedosažitelná osobnost. Je to Bůh společenství, který touží po spáse svého vyvoleného národa.  Z čisté lásky si tento Bůh vyvolil svůj lid (srov. Dt 4,37). On sám nyní dává Izraeli přikázání a zákony, které jsou pro Boží lid základem cesty života. Bůh očekává, že národ na tuto jeho nabídku správně odpoví, přijme jeho milost a bude poslouchat jeho hlas.


Písmo ke dnešní bohoslužbě slova:

1. čtení:   Deuteronomium  26, 16-19 

Žalm: 119.1-8, odp.: Blaze těm, kteří kráčejí v zákoně Hospodinově .

Evangelium: Matouš 5,43-48

Zobrazeno 201×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio