Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO ZE SOBOTY PO POPELEČNÍ STŘEDĚ - 20.2.2021

20. 2. 2021 12:53
Rubrika: Slovo na den

Budeš jako zavlažovaná zahrada, jako (živé) zřídlo, jehož voda nevysychá. 


 

Přestaneš-li utlačovat, ukazovat prstem, křivě mluvit, nasytíš-li svým chlebem hladového, ukojíš-li lačného, tehdy v temnotě vzejde tvé světlo, tvůj soumrak se stane poledním jasem. Hospodin tě stále povede, v nedostatku ukojí tvou touhu, posílí tvé údy.   /Iz 58,9b-14/

Pán ti dá okusit svou radost i svá dobra a zahrne tě hojností, o kterou nadarmo usiluješ, spoléháš-li jen na své vlastní síly. 

1. čtení: Iz 58,9b-14
Žalm: Žl 86,1-6
evangelium: Lk 5,27-32

Zobrazeno 203×

Komentáře

Matonick

Dnešní úryvek je pokračováním včerejšího čtení (též viz. Slovo na den -Signály), ve kterém Hospodin vyzývá proroka Izaiáše, aby se obrátil k lidu s obžalobou a vyčetl mu jeho nepravost. Tón dnešního textu je už pokojný a výčitka se mění v pobídku. Jsou představeny soubory chování (v. 9-10), v nichž by mělo dojít k obrácení na rovině, které bychom dnes mohli označit jako oblast bratrské lásky. Na tyto podmínky navazuje příslib nového společenství s Hospodinem a obnovy země (v.10-12). Hospodin vybízí svůj lid, aby ze svého středu odstranil všechno, co jej rozděluje (utlačování druhých, falešné svědectví, pomlouvání), a pak aby prostřednictvím nápravy všech sociálních nerovností upevnil své společenství.

Matonick

Závěrečné verše pak věnuje prorok dnu odpočinku (v. 13-14). I tehdy Bůh předpokládá, že se člověk vzdá svých zálib a nalezne své pravé zaujetí v Hospodinu. Protože sobota byla "učiněna pro člověka" (Mk 2,27), Božím záměrem bylo, aby měla stejný význam nejen pro prvního člověka, ale i každého dalšího. Zachovávání soboty pro Adama a Evu znamenalo společenství s Bohem a radost z Božího stvoření. Tato první sobota v ráji je modelem pro všechny další. Prvotním smyslem soboty je budovat vztah, pěstovat společenství s Bohem a bližními. Bůh nás chce tímto naučit, že vztah s ním musí být na prvním místě našeho života, Bůh musí být přede vším ostatním. Pak ti Pán dá okusit svou lásku a zahrne tě hojností.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio