Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO NA 24.2.2021

24. 2. 2021 0:01
Rubrika: Slovo na den

Každý ať změní své hříšné chování a odvrátí se od nepravosti, která mu lpí na rukou. Snad se Bůh obrátí a smiluje, snad upustí od svého hrozného hněvu, a my nezahyneme

Když Bůh viděl, co učinili, že změnili své hříšné chování, smiloval se a nepřivedl na ně zkázu, kterou jim hrozil. /Jon. 3, 10/.


Písmo k dnešní bohoslužbě slova:

1. čtení: Jonáš 3,1-10 

Žalm: 51 odp.: Zkroušeným a pokorným srdcem, Bože, nepohrdneš. - Evangelium: Lukáš 11, 29-32

Komentář:

Kniha Jonáš je jedním velkým podobenstvím, které hovoří o všeobecnosti spásy. Boží milosrdenství se neomezuje pouze na vyvolený národ, nýbrž objímá všechny lidi. Hospodin posílá proroka Jonáše do Ninive, hlavního města asyrského království, aby tam ohlašoval, že se pro zvrácenost obyvatel tohoto města blíží jeho zánik (v.4). Jonáš Hospodinovým jménem hlásá prorocké napomenutí  a slova výčitky. Jeho kázání nachází odezvu u obyvatel Ninive i samotného krále, kteří „uvěřili Bohu“ (v.5-6) a nastoupili cestu přísného pokání spojeného s vytrvalou modlitbou, radikálním  obrácením (v.8) a změnou životního stylu. Bůh se slituje  a odpouští. Pohanský lid dokazuje, že poznal pravou tvář Boha Izraele, který je váhavý k hněvu a svrchovaně milosrdný.

Na 1. čtení navazuje evangelista Lukáš příběhem o zástupu lidí shromážděném kolem Ježíše.  Z nich mnozí „ho pokoušejí a žádají od něho zázračné znamení z nebe“. Ježíš odmítá dát znamení, které by nasytilo čistě jejich zvědavost nebo touhu po senzacích, a ve své odpovědi poukazuje na svou božskou přirozenost: „Zde je někdo víc než Jonáš“. Ve skutečnosti Ježíš prohlašuje, že on sám je Znamením z nebe – zaslíbeným a dlouho očekávaným Mesiášem. Stejně jako Jonáš pro obyvatele Ninive je Ježíš Kristus živou výzvou k obrácení „pro toto pokolení“.

Zobrazeno 213×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio