Témata k nedělní a sváteční liturgii

ÚCTA K DUŠI DRUHÉHO – POHORŠENÍ; TÉMA 80; 6. NEDĚLE V MEZIDOBÍ - 14.2.2021

12. 2. 2021 23:36
Pohoršení.Vědomé uvádění druhých do hříchu. 

   Člověk byl stvořen k obrazu Božímu. Přijal odlesk světla důstojnosti Jeho božské osoby; není už pouze něčím, ale někým, schopným poznat se, ovládat se, svobodně se darovat a vstupovat do společenství s ostatními osobami. Souhrn pravidel individuálního jednání a vzájemných vztahů mezi osobami na zásadě spravedlnosti a pokoje, je vepsán do svědomí, ve kterém se odráží moudrý záměr Boží. Důsledkem povinnosti respektovat důstojnost každé lidské bytosti, v jejíž přirozenosti se odráží obraz Stvořitele, je to, že osobou nelze disponovat podle zalíbení kdekoho. 

Církev, vědoma si toho, je zastánkyní základních práv každé osoby. Vyžaduje především respektování života a náboženské svobody každého. Odsuzuje vědomé uvádění druhých do hříchu. Chování, které přímo vybízí, nebo navádí druhého ke zlému jednání, kdo se stává pokušitelem svého bližního, nazýváme pohoršení.  Takový postoj je těžkým hříchem. Je-li použit  při  výchově dětí, závažnost hříšného jednání se ještě zvyšuje. Pohoršení v dnešním civilizovaném světě  pokročilo natolik, že se stalo přímo společenským programem,  náplní módy a masové kultury. Vinni pohoršením se stávají ti, kteří schvalují a vydávají zákony, vedoucí k úpadku mravů. Podobně je tomu u členů společenských institucí,podnikatelů, jejichž předpisy navádějí k podvodům, u učitelů a vychovatelů,  nebo u těch, kteří manipulují veřejné mínění.Kdo se těší větší politické, technologické, ekonomické moci a autoritě, kterou má k dispozici, nesmí toho využívat k porušování práv těch méně obdařených. 

Téma je podrobněji vypracováno, včetně textů ke čtení z Písma k bohoslužbě slova a komentářů k nim i pro dnešní mši, podle projektu ČBK „Učící se církev“ a k bližšímu zamyšlení uloženo na Signálech viz: https://matonick.signaly.cz/1502/ucta-k-dusi-druheho-pohorseni

Zobrazeno 271×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio