Témata k nedělní a sváteční liturgii

MILOSRDNÝ BŮH - TÉMA 84 - 4. NEDĚLE POSTNÍ - 14.3.2021

13. 3. 2021 12:20

Hřích provází od samého počátku celé dějiny lidstva.  Ve své podstatě představuje hřích  porušení osobních vztahů člověka s Bohem.  Člověk odmítá nechat se milovat Bohem, který dovolí, aby milován nebyl. Toto tajemství  Božílásky je plně odhaleno až v Novém zákoně. Služebníkem Božím, který přichází osvobodit člověka od hříchu je Boží Syn.  Přijmout milosrdenství Boží však od nás vyžaduje, abychom přiznali své viny. Evangelium je jediné učení, které rozumí člověku v jeho hříšnosti a vině a dokáže tvrdit, že Boží milosrdenství je větší než náš hřích. Až evangelium nám  plně zjevuje milosrdenství Boží v osobě Ježíše Krista.

„Řekneme-li, že hřích nemáme, klameme sami sebe a není v nás pravda. Když však uznáme, že se dopouštíme hříchů, on nám hříchy odpustí a očistí nás od všeho špatného,  protože věrně plní, co slíbil, a protože je spravedlivý“(1 Jan 1,8-9). 

Jako lékař, který vyšetřuje ránu, než ji začne léčit, tak vrhá Bůh svým Slovem a svým Duchem na hřích jasné světlo. Odhaluje hřích, obrací nás k sobě a zahrnuje nás svým milosrdenstvím a láskou. 

Téma je podrobněji vypracováno, včetně textů ke čtení z Písma k bohoslužbě slova a komentářů k nim i pro dnešní mši, podle projektu ČBK „Učící se církev“ a k bližšímu zamyšlení je uloženo na Signálech: https://matonick.signaly.cz/1503/milosrdny-buh-tema-82-ke

Zobrazeno 232×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio