Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO Z PÍSMA KE SLAVNOSTI SVATÉHO JOSEFA 19.3.2021

19. 3. 2021 0:01
Rubrika: Slovo na den

Josefe, synu Davidův, neboj se k sobě vzít svou manželku Marii. Vždyť dítě, které počala, je z Ducha svatého. Porodí syna a dáš mu jméno Ježíš; on totiž spasí svůj lid od hříchů.

Bůh se člověku po etapách postupně dává  poznat tím, že mu vyjevuje svůj spasitelský plán se všemi lidmi, stanovený přede všemi věky v Kristu. Skrze prorocký text z knihy Samuelovy  vystupuje v prvním čtení Hospodinovo slovo  o blížícím se příchodu onoho slavného potomka z Davidova rodu, který upevní Boží království navěky. 

I ve druhém čtení z listu apoštola Pavla je vzpomenut Hospodinův slib daný Abrahámovi o slavné budoucnosti jeho potomstva. Lid vzešlý z Abraháma se stane vyvoleným národem a bude připravován na to, abyz něj vzešel Mesiáš, který se stane základním kamenem, kolem něhož se jednoho dne shromáždí všechny Boží děti v jednotě církve. 

Plnost zjevení Boha se s konečnou platností projeví v osobě Ježíše Krista, Syna Božího, narozeného podle Matoušova evangelia  vrodině Josefa  a Marie. Jím Bůh dovrší svůj plán, podle kterého vykročí vstříc lidstvu.  Bůh sám se v Kristu z lásky zjeví člověku, aby ho spasil. Každoročně je dnešní březnový den věnován oslavě spravedlivého muže, svatého Josefa, snoubence Panny Marie, pěstouna Ježíše Krista.

Písmo k bohoslužbě slova - Slavnost sv. Josefa – pátek 19.3.2021 

1. čtení:  2 Sam 7,4-5a.12-14a.16

Žalm 89,2-3.4-5.27+29, odpověď: Jeho potomstvo potrvá navěky.

2. čtení:  Řím 4, 13. 16 -18. 22

Evangelium: Mt 1,16.18-21.24a  

Zobrazeno 259×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio