Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO Z PÍSMA NA PÁTEK PO 3. NEDĚLI POSTNÍ 12.3.202

12. 3. 2021 0:01
Rubrika: Slovo na den

Hospodin, náš Bůh, je jediný Pán. Proto miluj Pána, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší, celou svou myslí a celou svou silou. Miluj svého bližního jako sám sebe. Žádné jiné přikázání není větší než tato.

(Marek 12,28b-34).

Milovat Boha celým svým bytím a milovat svého bližního jako sebe sama – tato dvě přikázání mají společně vyšší prioritu než „všechny zápalné oběti a dary“ .Mají také přednost před všemi ostatními ctnostmi. Láska v těchto dvou aspektech je motorem pohánějícím naše životy coby Kristových následovníků.Milovat Boha celým svým srdcem je každodenní výzvou: pamatovat na Boha, a to nejen v nesnázích, ale stále. Modlitba pomáhá udržovat naší mysl orientovanou k Bohu. Proč celým svým srdcem? Protože právě tak miluje Bůh nás. Rodiče neustále myslí na své děti. Dělají si o ně starosti, i když jsou od nich daleko. Bůh na nás neustále myslí. 

Druhé přikázání: „Budeš milovat svého bližního jako sebe samého“, činí naši lásku k Bohu skutečnou. „Kdo nemiluje svého bratra nebo sestru, které vidí, nemůže milovat Boha, kterého nevidí“ (1 Jan 4,20). Zakusí-li však lidská duše prostřednictvím Ducha svatého Boží lásku, jasně pozná, že Pán je náš Otec, že je naše Pravda, že je nám nejbližší ze všech, a že je svrchovaně dobrý.  Neexistuje větší štěstí než milovat Boha celou myslí, celou duší a celým srdcem, a milovat bližního jako sám sebe, jak nám to Pán přikázal. Jestliže v nás přebývá tato láska, naše duše nachází ve všem radost. 

Písmo k bohoslužbě slova na pátek 12.3.2021 

1. čtení:  Ozeáš 14,2-10

Žalm 81,6-17, odpověď: Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, slyš můj hlas!

Evangelium: Marek 12,28b-34 

Zobrazeno 210×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio