Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO Z PÍSMA NA PONDĚLÍ PO 4. NEDĚLI POSTNÍ 15.3.2021

15. 3. 2021 0:01
Rubrika: Slovo na den

Hle, utvořím nová nebesa a novou zemi, nebude se vzpomínat na to, co minulo, (nikomu) to nevstoupí na mysl. Plesat a jásat budou navěky nad tím, co stvořím.

Po návratu z vyhnanství je Boží lid i nadále vystaven pokušením modloslužby. Prorok Izaiáš v prvním čtení lidu proto připomíná slovo Hospodina o tom, že Bůh, spravedlivý soudce, připravuje svým věrným služebníkům zcela jiný úděl než těm, kdo se mu vzpírají. Minulá utrpení budou brzy úplně zapomenuta, protože Hospodin zakládá „nové“, radostí oplývající stvoření. Spásonosné Boží dílo promění svět. ( Iz 65,17-25).Toto zaslíbení se naplnilo v Ježíši a své plnosti dosáhne na konci časů. 

Zázrakem, kterým působí Ježíš, syn Boží, je Ježíšovo slovo, které tam, kde nalezne víru, dává život. Přijmout jeho slovo může být otázkou života nebo smrti. Jako v případě onoho zdrceného otce z dnešního Janova evangelia. Na jeho prosby Ježíš neodpověděl žádným zázrakem, ale slovem života. Ježíš řekl: „Tvůj syn je živ.“(Jan 4,53). Otec je přijal  a zcela se na ně spolehl. Pán vyslyšel a  vykonal mocný čin. Kristus Ježíš je Pán života, času i věčnosti. 

Víra se tak proměňuje v jásavý chvalozpěv:Můj nářek jsi změnil v taneční rej. Hospodine , Bože můj, budu ti vzdávat chválu věčně.(Žalm 30,12a.13b). 

Písmo k bohoslužbě slova na pondělí 15.3.2021 

1. čtení:  Izaiáš 65,17-21 

Žalm 30,2+4.5-6.11-12a+13b, odpověď: Chci tě oslavovat, Hospodine, neboť jsi mne vysvobodil.

Evangelium: Jan 4,43-54

Zobrazeno 218×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio