Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO Z PÍSMA NA STŘEDU PO 3. NEDĚLI POSTNÍ 10.3.2021

10. 3. 2021 0:01
Rubrika: Slovo na den

Nemyslete, že jsem přišel zrušit Zákon nebo proroky. Nepřišel jsem je zrušit, ale naplnit. Amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se to všecko nestane.

Ježíš nepřišel zrušit, co již bylo zjeveno. Zákon a proroci ukazují Boží smýšlení. Boží Syn jim jen dodal božský rozměr a jeho učení přetrvá do konce věků. (Matouš: Dovršení Zákona a Proroků - Mt 5,17-18). Jednou z hlavních otázek, s nimiž se musela vyrovnat evangelia, byl vztah mezi Starým zákonem a Ježíšovou novostí. V dnešním textu Ježíš trvá na kontinuitě mezi sebou a Zákonem. Přesto si však svým prohlášením, že přivádí Zákon k jeho dokonalosti, osobuje výjimečnou moc, a to moc božskou. V tom tkví skutečná změna: Ježíš je Bůh sám.

Křesťané pokračují v úctě ke Starému zákonu jako zdroji zjevení. Ceníme si tohoto židovského dědictví; Ježíš potvrzuje slova dávných proroků. Boží slovo trvá navěky a všichni, kdo dbají na varování proroků, mají otevřenou cestu ke spáse. Životem podle Boží vůle Ježíš naplňuje zákon a proroky. Završuje zákon tím, že nade všechno vyzdvihuje lásku. Můžeme někdy zapomenout na zákon, ale nikdy nesmíme zapomínat na lásku, protože Bůh je láska a přeje si, aby láska vládla nad lidskými životy. 


Písmo k bohoslužbě slova na středu 10.3.2021: 

1. čtení:  Deuteronomium 4,1.5-9

Žalm 147,12-20, odpověď: Jeruzaléme, oslavuj Hospodina!

Evangelium: Matouš 5,17-19 

Zobrazeno 384×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio