Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO NA ČTVRTEK PO 2. NEDĚLI VELIKONOČNÍ 15.4.2021

15. 4. 2021 0:01
Rubrika: Slovo na den

Kdo přichází z nebe, je nade všecky; svědčí o tom, co viděl a slyšel, ale jeho svědectví nikdo nepřijímá. Kdo však jeho svědectví přijal, potvrdil tím, že Bůh je pravdivý. Vždyť ten, kterého poslal Bůh, mluví slova Boží; neboť Bůh  udílí svého Ducha v míře neomezené. (Jan).

Ústředním tématem dnešního Janova evangelia je postava Ježíše, který jediný přináší na svět zjevení Otce a skrze Ducha svatého dává věčný život. Kristus je ten, který „přichází z nebe“, spadá tedy do Božího světa, kdežto člověk, byť by se jednalo o velikého proroka, jako byl např. Jan Křtitel, zůstává pozemským a omezeným tvorem. Jedině Ježíš proto může k lidem mluvit o Bohu na základě přímé zkušenosti. Lidé však těmto slovům věčného života, která jim zjevuje Ježíš, odmítají uvěřit. 

Zůstává však „zbytek“, který z víry žije. Právě tito věřící dosvědčují, že „Bůh je pravdivý“ (v. 31b). Jejich víra potvrzuje, že Ježíšovo jednání je ve shodě s Otcovou vůlí. Kristus však není pouze zjevovatelem Božího slova, nýbrž samotným Božím slovem a Duchem. Díky tomuto hlubokému tajemství Ježíš všechno přijímá od Otce a také předává dál. Skrze Ježíše k nám proudí Duch svatý. Jak se nám tohoto daru dostává? Už při křtu a v dalším životě tím, že dovolíme, aby do našeho nitra vstupovalo jeho slovo. Tak nám je dán Boží Duch v neomezené míře. Ježíšova slova a Duch svatý jsou totiž v dokonalém vzájemném souladu. Zářným příkladem jsou nám poučení apoštola Petra,  vyslovená v jeho promluvě, která můžeme vyslechnout z dnešního prvního čtení ze Skutků apoštolů (v. 32). 

Texty z Písma k bohoslužbě slova  na  čtvrtek po 2. NEDĚLI VELIKONOČNÍ  –15.4.2021

1. čtení:  Skutky apoštolů  Sk 5,27-33

Žalm  34,2+9.17-18.19-20; odpověď: Ubožák zavolal, a Hospodin slyšel.

Evangelium: Jan 3,31-36

Zobrazeno 160×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio