Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO NA PONDĚLÍ PO 2. NEDĚLI VELIKONOČNÍ 12.4.2021

12. 4. 2021 0:01
Rubrika: Slovo na den

Amen, amen, pravím tobě, nenarodí-li se kdo z vody a z Ducha, nemůže vejít do království Božího.   (Jan) /  A když skončili tuto modlitbu, otřáslo se to místo, kde byli shromážděni, a všichni byli naplněni Duchem Svatým, takže s odvahou hlásali Boží slovo. (Sk).
Úryvek z Janova evangelia z kapitoly „Rozmluva s Nikodémem“ (Jan 3,5) nás uvádí k úvahám o tajemství „nového zrození“, o víře v jednorozeného Božího Syna a o spáse nebo odsouzení člověka, který přijímá nebo odmítá Ježíšovo slovo. Jedná se o zrození z Ducha , které působí Bůh v srdci toho, kdo uvěřil v Ježíše. Znovuzrodit se? Nechat se pokřtít? Text, na který Ježíš v dialogu odkazuje, nalezneme v Ezechielovi 36, 24 – 27. Jedná se o jeden z klíčových textů celé Bible. 

Aby člověk mohl vstoupit do Božího království, potřebuje dvojí: vodu křtu a Ducha svatého, který dokáže v srdci člověka probouzet víru a to, aby jeho dětská víra mohla dospět k víře zralé.  Duch svatý v nás je nejen jejím tvůrcem, ale i mocným pomocníkem v jejím rozvoji. O příkladu jakou sílu Duch svatý prokázal po modlitbě učedníků, vyslechneme z prvního čtení ze Skutků (Sk 4,31).
Tak k člověku přichází víra. Tak s člověkem mluví Bůh. Nečekaně přináší nový život. Obrací člověka ke Kristu. Odvrací ho od zloby a nenávisti a přivrací ho k lásce. Odvrací ho od násilí a přivrací ho k citlivé blízkosti. Odvrací ho od zla a vede ho k činění dobra. K tomu, co lidský život zachraňuje, podporuje, uzdravuje. Odvrací ho od mnoha model a bůžků a přivádí ho k dárci života, k Bohu živému. Odvrací ho od smrti a vede k novému životu, ke vzkříšení skrze Ježíše Krista. Takové je znovuzrození. Zásadní vnitřní proměna člověka. 

Texty z Písma k bohoslužbě slova  na  pondělí po 2. NEDĚLI VELIKONOČNÍ  –  12.4.2021

1. čtení:  Skutky apoštolů  4,23-31

Žalm  2,1-3.4-6.7-9; odpověď:   Blaze všem, kdo se uchylují k Hospodinu.

Evangelium: Jan 3,1-8

Zobrazeno 212×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio