Témata k nedělní a sváteční liturgii

KE SLOVU NA PONDĚLÍ 3.5.2021 – SVÁTEK SV. FILIPA A JAKUBA

3. 5. 2021 0:01
Rubrika: Slovo na den

Já jsem cesta, pravda a život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. Kdybyste znali mne, znali byste i mého Otce. Nyní ho už znáte a viděli jste ho. Slova, která k vám mluvím, nemluvím sám ze sebe; to Otec, který ve mně přebývá, koná své skutky. Věřte mi, že já jsem v Otci a Otec ve mně. Když nevěříte, věřte aspoň pro ty skutky.  (Jan)

V těchto slovech z dnešního Janova evangelia je shrnuto, kým je Ježíš. Nabízí nám jistou cestu. I v nejistotách dnešní doby se ho můžeme pevně držet. Ježíš vlastně říká: Způsob, jakým já žiji, je tou Cestou, Pravdou a Životem a na cestě k Otci je nevyhnutelný. Jeho učení, jakkoli se může zdát obtížné, nás nezavede na scestí, protože on je pravda. 

Dnes je svátek apoštolů Filipa a Jakuba. Jejich jména zazní v dnešním Písmu. Filip je jedním z méně známých apoštolů. Při poslední večeři si jeho nechápavost vyslouží Ježíšovo jemné pokárání: „Tak dlouho jsem s vámi, Filipe, a ty mě neznáš?“ Filip s ním byl od začátku, podle Jana byl čtvrtým z Ježíšových apoštolů. Filip byl uchvácen Ježíšem a teď začíná uvažovat nad tím, jaký je Otec. I my se můžeme domnívat, že Otec musí být velmi odlišný od Syna. Ale ve skutečnosti je Syn viditelným obrazem Otce. Ježíšovy činy aslova jsou činy a slovy Božími. Po svém vzkříšení Ježíš se ukázal Petrovi a potom Dvanácti. Pak se zjevil více než pěti stům bratřím najednou i Jakubovi, a všem apoštolům. „A po všech jako poslední jsem ho uviděl i já, nedochůdče.Píše skromně apoštol Pavel ( 1 Kor).  A tak ho mohou  vidět i mnozí z nás.

Odkazy na texty z Písma k bohoslužbě slova na  pondělí 3.5.2021 – Svátek sv. Filipa a Jakuba

1. čtení:  1 Korintským 15,1-8

Žalm  19,2-5 , odpověď: Všude na zemi pronikl jejich hlas.

Evangelium:  Jan 14,6-14

Zobrazeno 318×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio