Témata k nedělní a sváteční liturgii

SKUTKY APOŠTOLŮ - TÉMA 93– 7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ – 16.5.2021

15. 5. 2021 11:31
Skutky apoštolů – Wikipedie

Ježíš před svým odchodem k Otci do nebe poučil své vyvolené o příchodu Ducha svatého, který měl hrát mezi lidmi mnohem větší roli, než dosud. Slíbil je vyzbrojit mocí a silou   k šíření evangelia až do posledních končin země. O letnicích se tento slib slavně naplnil. Pro učedníky a vyznavače Ježíše začíná nové období v dějinách lidské společnosti. Období církve Ježíše Krista. Skončila epocha Mojžíšova Zákona. Začala epocha Boží milosti, ve které se zvěstuje Boží spasení a záchrana člověka cestou víry v Ukřižovaného a Vzkříšeného Božího Syna, Pána Ježíše Krista. Takto zvěstovanému evangeliu autor Skutků apoštolských Lukáš uvěřil. Stal se očitým svědkem mnoha událostí, které potom popsal. 

Skutky apoštolů jsou rozsáhlý spis, který seznamuje čtenáře jednak s cestami, kterými se šířila zvěst evangelia do světa, a jednak s osobnostmi významných svědků z období raného křesťanství. Lukáš byl nejen první církevním historikem. Právem ho nazýváme „teologem dějin spásy“. Jako teologa spasení ho vidíme, když píše evangelium. Jako teolog usiloval Lukáš při psaní o to, aby jeho poselství o Ježíši mělo i spolehlivý, historický základ. 

Téma je podrobněji vypracováno, včetně textů ke čtení z Písma k bohoslužbě slova a komentářů k nim i pro dnešní mši, s odkazy na Písmo, KKC a YOUCAT, podle osnov projektu ČBK „Učící se církev a je uloženo na Signálech (důležité): https://matonick.signaly.cz/1505/skutky-apostolu-tema-92-k

Zobrazeno 265×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio