Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO Z DNEŠNÍ SLAVNOSTI NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE - NEDĚLE 30.5.2021 (Jeden z klíčových biblických textů).

30. 5. 2021 0:01
Rubrika: Slovo na den

Ježíš k nim přistoupil a promluvil: „Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi. Jděte tedy, získejte za učedníky všechny národy, křtěte je ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého a učte je zachovávat všechno, co jsem vám přikázal. Hle, já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa!“  (Matouš).

Zmrtvýchvstalý Kristus po čtyřicetidenním zjevování odchází od svých učedníků na věčnost. Jeho poslední slova odpovídají jakési poslední vůli nebo závěti. Je to tedy ten nejdůležitější odkaz, pokyn, úkol či pověření. Závěru Matoušova evangelia (srov. Mt 28,16-20)se také někdy říká „Velké poslání“. Zároveň bývá citován jako slova ustanovení svátosti křtu. Skutečně jde o jeden z klíčových biblických textů. Křest ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého předpokládá zvěstování Boha, který je Otcem, Synem a Duchem svatým, a víru v tohoto Boha. Boží jméno zde souvisí se znalostí Boha. Bůh dává ve známost své jméno, abychom mohli Boha poznat a tím se k němu obrátit a vstoupit s ním do vztahu. Skrze Ježíše se Bůh stal známým jako Otec, Syn a Duch svatý.

Nejvnitřnější jádro Ježíšova poselství je jeho poselství o Bohu. Ježíš odkrývá zorný úhel pohledu na Boha, který předtím nebyl znám. Starý zákon mluví o Bohu jako Stvořiteli nebe a země. Ježíš zvěstuje Boha, který má i na božské rovině plnohodnotný protějšek, není sám, nýbrž žije ve společenství. Vůči Bohu Otci se nachází Bůh Syn a oba dva jsou společně spojeni skrze Ducha svatého. Nacházejí se ve svazku vzájemného poznání a lásky. Jméno takového Boha mají učedníci zvěstovat, takovýto Bůh má být přijat vírou a ve jménu takovéhoto Boha mají učedníci udílet křest. Křest tedy člověka staví pod jeho ochranu a pod jeho moc. Otvírá společenství s ním, který je sám společenstvím. Je tedy možné tvrdit, že křest nás činí Božími dětmi, činí nás bratry a sestrami Syna, který je spojen s Otcem.(srov. Římanům 8,14-17). Křest nás obdarovává Duchem svatým. Ten nás s Otcem a Synem spojuje, otvírá nás jejich vlivu a oživuje naše společenství s nimi. Vtahuje nás do životního prostoru Ježíše. Ježíšův život je společenstvím s Otcem v Duchu svatém a křest zpečeťuje naše přijetí do tohoto života.

Odkazy na texty z Písma k bohoslužbě slova – Slavnost Nejsvětější Trojice –neděle30.5.2021 

1. čtení:  Dt  4, 32-34 + Dt 4,39-40

Žalm  33, 4-9;+ 33,18-22,  odpověď: Blaze lidu, který si Hospodin vyvolil za svůj majetek.

2. čtení: Římanům 8,14-17

Evangelium: Matouš 28,16-20

Zobrazeno 436×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio