Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO Z DNEŠNÍ SLAVNOSTI TĚLA A KRVE PÁNĚ – ČTVRTEK 3.6.2021

3. 6. 2021 0:01
Rubrika: Slovo na den

Mojžíš přišel a sdělil lidu všechna Hospodinova slova a ustanovení. Lid odpověděl jedním hlasem: "Splníme všechno, co mluvil Hospodin!" Mojžíš pak všechna Hospodinova slova napsal. Potom vzal Mojžíš krev, pokropil lid a řekl: "Hle, to je krev smlouvy, kterou s vámi sjednal Hospodin podle všech těchto slov." (Ex 24,3-8).

Když vyvedl Hospodin Izraelity z Egypta, přivedl je k hoře Chorebu, ztotožňované se Sinají, prostřednictvím Mojžíše tam s nimi uzavřel smlouvu. Na její znamení Mojžíš obětoval býčky a polovinu krve vylil na oltář a polovinou pokropil lid (Ex 24,3-8). O jakou smlouvu se jednalo. Byla uzavřena podle tehdejších pravidel mezi otcem a synem, což sice ukazovalo na podřazenost, ale zároveň na velmi důvěrný vztah. Právě takovou je smlouva mezi Hospodinem a jeho lidem. Synovství Izraele ukazuje na důvěrný vztah, ale přitom i na závislost na Hospodinu, který určuje pravidla.V takovéto smlouvě stanovovala silnější strana pravidla pro slabší a za to jí slibovala ochranu a další výhody ze silného spojenectví. Hospodinova vůle byla vyjádřena v jeho zákonech. Cílem smlouvy bylo: „Já budu vaším Bohem a vy budete mým lidem“. Smlouva umožňovala Izraelitům, aby se dovolávali Boží věrnosti. Hospodin se zavazoval k daru země a také k tomu, že bude uprostřed svého lidu a že mu bude prokazovat dobro.

Při poslední večeři Ježíš svou krev činí krví smlouvy (Mk 14,24; Mt 26,28: „Neboť toto jest má krev, která zpečeťuje smlouvu a prolévá se za mnohé na odpuštění hříchů.“) Činí ji základem smlouvy nové. Výraz „krev smlouvy“ připomíná Mojžíšovo ustanovení smlouvy na Sinaji a tím napovídá, že jde o návaznost na tuto smlouvu. Zároveň ovšem ukazuje aspekt radikální novosti, protože sinajská smlouva zahrnovala rituál pokropení krví obětovaných zvířat, smlouva Kristova je založena na krvi člověka, který svou smrt odsouzence proměňuje v dar spásy. Nová smlouva je naplněním, překonáním a završením dosavadních uspořádání.

Odkazy na texty z Písma k dnešní bohoslužbě slova: 

1. čtení: Ex 24,3-8

Žalm  Žl 116,12-13.15+16bc.17-18 , odpověď: Vezmu kalich spásy a budu vzývat jméno Hospodinovo. 

Evangelium: Mk 14,12-16 + Mk 14, 22-26

Zobrazeno 273×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio