Témata k nedělní a sváteční liturgii

VĚŘÍM - TÉMA 100 UČÍCÍ SE CÍRKVE – 12. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 20.6.2021

19. 6. 2021 20:46

Neviditelný Bůh se v Ježíši Kristu zjevuje světu. Ze své veliké lásky oslovuje lidi jako své přátele, jako své děti. Stýká se s nimi a zve je do svého společenství. Odpovědí na jeho pozvání je víra. Vírou člověk plně podřizuje Bohu svou vůli a svůj rozum. Odpovídat Bohu znamená věřit mu. Poslouchat ve víře znamená svobodně se podřídit slyšenému Božímu slovu.

„Víra je podstata toho, v co doufáme,  je přesvědčení o věcech, které nevidíme“ (srov. Žid 11,1). Pro křesťana je víra v Boha neoddělitelně spojena s vírou v jeho Syna. Můžeme věřit v Ježíše Krista, protože on sám je Bůh. Sám Pán řekl svým učedníkům: Věříte v Boha, věřte i ve mne“(Jan 14,1). Bez víry nikdo nemůže být ospravedlněn K tomu, aby se nám dostalo této víry, je potřebná předcházející pomáhající Boží milost a vnitřní pomoc Ducha svatého, aby nám otevřel duchovní zrak, abychom s pravdou radostně souhlasili a jí věřili. Věříme pro autoritu samého Boha, který se zjevuje. On se totiž nemůže mýlit. Přesto Bůh chtěl, aby vnitřní pomoc Ducha svatého  byla doprovázena vnějšími důkazy Jeho zjevení, které ukazují, že souhlas víry není jen nějaké slepé hnutí lidského ducha.Víra je jistá. Je jistější než jakékoliv lidské poznání, protože má svůj základ ve slově samotného Boha, který nás nemůže klamat. Bůh vložil do lidského ducha světlo rozumu. Věci světské i věci víry pochází od jednoho Boha a pravda nemůže odporovat pravdě. Nemůže existovat dvojí pravda. Ve víře můžeme hledět na cíl našeho pozemského putování. Věřit v Ježíše Krista a v toho, který ho poslal pro naši spásu, je nutné, abychom byli spaseni. Bez víry nikdo nemůže být ospravedlněn. Abychom žili, rostli a vytrvali ve víře až do konce, musíme ji živit Božím slovem a prosit Pána, aby nám v ní dával růst, abychom neztratili víru, kterou nám dal Bůh jako nezasloužený dar.

Téma je podrobněji vypracováno, včetně textů ke čtení z Písma k bohoslužbě slova a komentářů k nim i pro dnešní mši, s odkazy na Písmo, KKC a YOUCAT, podle osnov projektu ČBK „Učící se církeva je uloženo na Signálech: 

https://matonick.signaly.cz/1506/verim-tema-99-ke-12

Zobrazeno 274×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio