Témata k nedělní a sváteční liturgii

ZE SLOVA BOŽÍHO NA PÁTEK 11. TÝDNE V MEZIDOBÍ 18.6.2021

18. 6. 2021 0:01
Rubrika: Slovo na den

Ježíš řekl svým učedníkům: "Neshromažďujte si poklady na zemi, kde je kazí mol a rez a kam se zloději prokopávají a kradou. Shromažďujte si však poklady v nebi, kde je ani mol, ani rez nekazí a kam se zloději nemohou prokopat a krást. Vždyť kde je tvůj poklad, tam bude i tvé srdce. (Matouš 6,19-21).

Ježíš nám připomíná, že Bůh se dívá do srdce, a vyzývá nás, abychom se sami sebe ptali, kde leží naše skutečné priority. Kde je mé srdce? Můj poklad? Je to něco trvalého, co nemůže zničit mol nebo rez, nebo je to něco materiálního či abstraktního jako peníze, úspěch nebo popularita. Nahlížím do svého srdce, možná zjišťuji, že je rozdělené, váhavé, rozpolcené mezi odlišné nebo dokonce protichůdné náklonnosti. Důraz spočívá na větě: Vždyť kde je tvůj poklad, tam bude i tvé srdce. Vložit do něčeho srdce svědčí o nadšení, energii, odhodlání a skutečnosti, že si ceníte toho, čím se zabýváte. Ježíš rozlišuje mezi poklady (hodnotami), které mohou být snadno uloupeny nebo znehodnoceny, a poklady (hodnotami), které vydrží, ať se stane cokoli. Takové jsou hodnoty ducha, jako například ctnosti (především láska) a naše úsilí o vše, co je dobré, pravdivé, krásné a ušlechtilé. 

Hromadění věcí nás může oslepovat do té míry, že vidíme jen to, co chceme vidět. Světlo slova Ježíšova dává naději. Zdravý pohled na svět bere v úvahu náročnost života i cenu správných rozhodnutí a ve světlých i temných chvílích nám ukazuje správnou cestu. Toužíme po bezpečí a majetek ukrytý za zavřenými dveřmi nebo v uzamčených bankovních sejfech vytváří pocit jistoty. Ježíš si ale přeje něco úplně jiného. Chce držet naše srdce ve svých rukou a být našim pokladem, který neohrožují moli, rez ani zloději. Kde hledáš bezpečí? Kde je tvůj poklad?

Odkazy na texty z Písma k bohoslužbě slova  na pátek     18.6.2021 

1. čtení: 2 Kor 11,18.21b-30

Žalm  34,2-3.4-5.6-7 , odpověď: Hospodin vysvobodil spravedlivé z každé jejich tísně.

Evangelium:  Matouš  6,19-23

Zobrazeno 231×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio