Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO Z PÍSMA K 19. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 8.8.2021

8. 8. 2021 0:09
Rubrika: Slovo na den

Amen, amen, pravím vám: Kdo věří, má život věčný. Já jsem chléb života. Vaši otcové jedli na poušti manu, a zemřeli. Toto je chléb, který sestupuje z nebe, aby ten, kdo ho jí, neumřel. Já jsem ten chléb živý, který sestoupil z nebe. Kdo bude jíst tento chléb, bude žít navěky. (Jan 6,41-51 ).

Ježíš se svým výrokem: „Já jsem chléb života!“ tvrdí, že vztah mezi jeho osobou a námi lidmi je stejné povahy jako vztah mezi chlebem a námi. Z jeho strany to znamená, že on osobně, se vším, co mu náleží, nám může dát to, co nám dává chléb, a to sice nejen pro pozemský smrtelný život, který má své ohraničení, nýbrž rovněž pro nepomíjející věčný život, který nezná žádného omezení.On chce být mocnější než smrt a chce nás přes ni převést. Z naší strany to znamená, že jsme ohledně věčného života zcela závislí na něm, tak jako jsme závislí v pozemském životě na chlebě. Tato skutečnost však rovněž znamená, že zmizela hranice smrti. Jako máme v obyčejném chlebě prostředek k uchovávání pozemského života, tak se rovněž Ježíš nabízí jako prostředek, pomocí kterého můžeme překonat smrt a vstoupit do nepomíjejícího věčného života. Ježíšův příslib je obrovský.Nestačí pouze o chlebě mluvit nebo na chleba hledět; musím s ním správným způsobem vstoupit do spojení. Stejně tak je potřeba vejít do spojení s Ježíšem. Nestačí pouze o něm něco vědět nebo duchaplně o něm mluvit. Ke spojení s ním je bezpodmínečně nutná víra v něho. Věřím v něho, když mu daruji mou veškerou důvěru, když se spolehnu na něj a na jeho slova, když přistoupím s rozhodností a pevností na jeho cestu.Spojení s ním přetrvává i po smrti, protože on, stejně jako Otec, má v sobě život (Jan 5,26), je skrz naskrz životem. Kdo jednou vstoupil do Ježíšova životního prostoru, vůči tomu nemá smrt žádnou moc. Ježíš takového člověka probudí ze smrti k životu (Jan 5,21).

Denně jsme zváni k eucharistickému stolu, abychom jedli chléb věčného života. Eucharistie umožňuje pokřtěným nejhlubší spojení s Ježíšem v jejich nitru. On dává z lásky svůj život a vybízí nás, abychom to dělali podobně.Ve svatém přijímání se dotýkáme a zakoušíme našeho Pána a našeho Boha. Jít k přijímání znamená přijmout samotného Krista, který se za nás obětoval. Pán se k nám obrací s naléhavou výzvou, abychom ho přijímali v eucharistické slavnosti: Ježíš jim řekl: „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ …„Kdo jí mé tělo a pije mou krev, zůstává ve mně a já v něm.” (Jan 6,53.56)

Odkazy na texty čtení  k bohoslužbě slova - 19. neděle v mezidobí 8.8.2021 

1. čtení: 1 Král 19,4-8

Žalm 34,2-9, odpověď: Hospodin jim dal nebeský pokrm.

2. čtení: Efesanům  4,30 -32 + 5,1-2

Evangelium:  Jan 6,41-51

Zobrazeno 282×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio