Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO Z PÍSMA KE SLAVNOSTI NANEBEVZETÍ PANNY MARIE - NEDĚLE 15.8. 2021

14. 8. 2021 0:09
Rubrika: Slovo na den

Z 1. čteniDrak se postavil před ženu, která měla rodit, aby pohltil její dítě, jakmile ho porodí. A porodila syna, chlapce, toho, který má vládnout všem národům železným prutem. Avšak její dítě bylo uchváceno do nebe k Bohu, k jeho trůnu. (Zjevení 12, 1. 3 - 6a. 10ab). Komentář:  Text knihy Zjevení, plný symbolů, zobrazuje drama lidských dějin i pomocí kosmických obrazů. Janovo zjevení osoby mytické „Ženy“ nám zde dovoluje, abychom v ní my, křesťané, viděli Marii, která ve svém lůně nosí božské dítě, aby v něm přivedla na svět Krista. Současně text také symbolizuje Církev, na niž útočící „drak“ představuje  sílu satanského původu, která znesvěcuje všechno posvátné. Z tohoto zápasu  Církev i její matka Marie vyjde vítězně, protože je pod Boží ochranou. 

Ze 2. čteniKristus vstal z mrtvých, a to jako první z těch, kteří zesnuli. Protože smrt přišla skrze člověka, přijde skrze člověka také vzkříšení mrtvých. Jako totiž pro svoje spojení s Adamem všichni propadli smrti, tak zase pro svoje spojení s Kristem všichni budou povoláni k životu.  (1 Kor 15,20-27a ). Komentář:  Mariino nanebevzetí předjímá slavný úděl vyhrazený všem věřícím. Kristus Pán je první, komu tato sudba plně přísluší pro jeho božství. I Panna Maria, jeho matka, patří k těm, které chce Bůh mít u sebe. Svatý apoštol Pavel v textu listu Korinťanům vyjadřuje svůj stěžejní názor na dějiny života. Nanebevzetí Panny Marie, je pro nás výzvou k projevům víry, že i my ji k Bohu budeme na věčnost následovat a neskončíme mezi nepřáteliKrista a člověka ve společnosti služebníků smrti. 

Z evangelia: Maria řekla: "Velebí má duše Hospodina a můj duch jásá v Bohu, mém spasiteli, neboť shlédl na svou nepatrnou služebnici. Od této chvíle mě budou blahoslavit všechna pokolení, že mi učinil veliké věci ten, který je mocný. Jeho jméno je svaté a jeho milosrdenství trvá od pokolení do pokolení k těm, kdo se ho bojí.  (Lukáš 1,39-56). Komentář:Příběh o setkání Marie s Alžbětou, dvou žen v požehnaném stavu,  zaznamenaný v evangeliu apoštolem Lukášem, je radostnou zvěstí pro celý svět. Slyšme, jak jásot dítěte v Alžbětině lůně  souzní s nádherným chvalozpěvem Panny Marie.

Odkazy na texty čtení  k bohoslužbě slova – Nanebevzetí Panny Marie - neděle 15.8.2021 .

1. čtení: Zjevení 11, 19a; + Zjevení 12, 1. 3 - 6a. 10ab

Žalm  45, 10b. 11a + 12a.16 , odpověď:Královna stojí po tvé pravici ve zlatém rouchu.

2. čtení: 1 Kor 15,20-27a

Evangelium:  Lukáš 1,39-56

Zobrazeno 349×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio