Témata k nedělní a sváteční liturgii

ZE SLOVA K BOHOSLUŽBĚ V PÁTEK 27.8.2021 - PAMÁTKA SV. MONIKY

27. 8. 2021 0:09
Rubrika: Slovo na den

Zdržujte se smilství; naučte se každý držet svoje tělo ve svaté kázni a počestnosti, ne ve chtivé žádostivosti jako pohané, kteří neznají Boha. Nikdo ať v té věci nezkracuje a nepodvádí svého bratra, protože Pán to všechno přísně trestá. (1 Soluňanům  3,7-13).

Sv. Pavel používá pro charakteristiku tělesné žádostivosti řecké slovo porneia, tedy nečistota – a základ moderního výrazu pornografie – proti němuž staví panování nad sebou, sebeovládání. Základní ideou tohoto termínu, překládaného podle kontextu jako prostituce, smilstvo nebo nestydatost, je představa „prodávání se“, odcizování vlastního těla. Termíny užívané sv. Pavlem nám tedy říkají, že k vlastnímu tělu a sexualitě můžeme mít dva protikladné postoje: první je plodem Ducha a druhý je skutkem těla, první je ctností a druhý neřestí. První postoj znamená zachovat vládu nad sebou a vlastním tělem, druhý prodávání či odcizování vlastního těla, tedy nakládání se sexualitou podle libosti, účelově a s cíli odlišnými od těch, pro které byla stvořena; tedy nakládání se sexuálním aktem jako s prodejným, ačkoli nemusí vždy jít o peníze, jako v případě prostituce ve vlastním slova smyslu, ale o egoistické požitky zacílené samy na sebe.“ (Radio Vaticana).

Svatá Monika – patronka křesťanských žen a matek; vzývána za záchranu duší dětí, při zklamání, nevěře, při problémech s alkoholismem - pocházela z křesťanské rodiny v severní Africe (r.332). Provdala se za pohana Patricia, s nímž měla tři děti. Nejznámějším z nich je Augustin, pozdější učitel církve (s památkou 28. 8.). Svými modlitbami a láskou s ústupností Monika obrátila na víru svého muže, původně prudké povahy. Nebyl prý zlý, ale značně prchlivý a nevěrný. Při jeho bouřlivé náladě mu nikdy neoponovala a s trpělivou láskou snášela i jeho avantýry. Monika modlitbou a láskyplným příkladem nakonec přivedla svého muže ke Kristu. V roce 370, rok před svou smrtí přijal křest. Při čekání v Ostii u Říma na loď Monika onemocněla a záhy tam zemřela (387).

Odkazy na texty z Písma k bohoslužbě  slova  na pátek   27.8.2021 

1. čtení:  1 Soluňanům  3,7-13

Žalmy 97,1+2b.5-6.10.11-12 , odpověď : Radujte se, spravedliví, v Hospodinu!

Evangelium:  Matouš  24,42-51

Zobrazeno 622×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio