Témata k nedělní a sváteční liturgii

ZE SLOVA K BOHOSLUŽBĚ V ÚTERÝ 20. TÝDNE V MEZIDOBÍ 17.8.2021

17. 8. 2021 0:09
Rubrika: Slovo na den

Ježíš řekl svým učedníkům: "Amen, pravím vám: Bohatý jen těžko vejde do nebeského království. Znovu vám říkám: Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království." Když to učedníci uslyšeli, velmi užasli a řekli: "Kdo tedy může být spasen?"(Matouš  19,23-30). 

Ježíšovo prohlášení učedníky velmi udivilo. Bylo šokující tehdy, je i dnes. Bohatství je velkým pokušením. Nemůžete sloužit Bohu i penězům zároveň, varuje nás Ježíš a slibuje mnohonásobnou odměnu těm, kteří jeho slovo respektují. V Ježíšově světě každý dostává, protože každý dává. A protože každý dává, každý dostává. Není to sobecký svět. Je to svět, ve kterém se vchází do světa druhých. Když každý vychází vstříc bližnímu, každý tím získává. V takovém světě se nemusíme obávat o střechu nad hlavou, nebo o své bratry a sestry, nebo o majetek nebo bezpečí. Potkávají se v něm láska a spravedlnost. Pro příliš mnoho lidí v našem světě láska a spravedlnost jako by neexistovaly. Ježíšovi je jasné, že peníze a bohatství mohou být opravdovou překážkou vstupu do Božího království.

Problém s vlastnictvím a bohatstvím je ten, že si nás příliš snadno dokáže přivlastnit. Musíme uspořádat své priority a stavět v životě Ježíše na první místo. Aby mohl onen velbloud z evangelia projít těsnou branou, musí nejprve pokleknout, aby mu ze zad sundali náklad. I my se musíme vzdávat všeho, co nás tíží. Žádná oběť, kterou přineseme ve snaze přiblížit se Bohu, nezůstane bez odměny. Jak mnoho mediálních zpravodajství, rozhovorů a pozornosti se soustřeďuje na bohaté a známé lidi, přestože je často jasné, že jejich životům něco schází a že pokoj, který Ježíš slibuje, zůstává mimo jejich dosah. Neosvobodíme-li se od všeho, na čem lpíme, nemůžeme nikam směřovat; nedokážeme-li důvěřovat Bohu, zůstaneme tam, kde jsme.

Odkazy na texty z Písma k bohoslužbě  slova na úterý 17.8.2021 

1. čtení:  Soudců 6,11-24a

Žalmy 85,9.11-12.13-14, odpověď : Hospodin mluví k svému lidu o pokoji.

Evangelium:  Matouš  19,23-30

Zobrazeno 325×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio