Témata k nedělní a sváteční liturgii

ZE SLOVA DNEŠNÍ BOHOSLUŽBY-ČTVRTEK 30.9.2021 – PAMÁTKA SV. JERONÝMA KNĚZE A UČITELE CÍRKVE

Hospodinův zákon je dokonalý, občerstvuje duši, Hospodinův příkaz je spolehlivý, nezkušenému dává moudrost. Hospodinův rozkaz je jasný, osvětluje oči. Hospodinovy výroky jsou pravdivé, všechny jsou spravedlivé. Dražší jsou nad zlato, nad hojnost ryzího zlata, sladší jsou nad med, nad šťávu z plástů. (Žalmy  19,8.9.10.11).
A jak vnímáme pravidla a Hospodinovy zákony my, křesťané? K této  neděli nám to v Magazínu popsala velmi pěkně ve svém článku jedna naše přítelkyně https://magazin.signaly.cz/2109/jestli-mate-pocit-ze-svet-nefunguje-jak-ma-overte-si-ze-jste-postupovali-presne-podle-navodu (viz).

Na každé mši svaté je nám předkládáno Boží slovo. Církev čte z Hospodinova zákona a také ukazuje cestu jak ho plnit. Mluví o jeho uskutečnění v Ježíši Kristu: „Dnes se splnilo toto Písmo, které jste právě slyšeli“ (Lk 4,21). Ve svém slovu a v učení církve nám Bůh dává velmi jasné usměrnění jako projev své starostlivosti a dobroty. A nejen to – velmi milosrdně nám odpouští a navádí na správnou cestu, když z ní hříchem uhneme. Ale u Hospodinova zákona nejde jen o jeho poznání! Jde o jeho prožívání! O jeho uskutečňování! Kde hledáme  osvěžení pro naše duše? Co nám pomáhá činit správná rozhodnutí? Co nám působí radost v srdci? Co nám osvětluje oči? Ptejme se lidí kolem nás. Než se tak stane, tak začněme číst a poslouchat Písmo svaté s očekáváním: „Bože, co nám chceš povědět?“ A pokaždé někomu řekněme, co jsme objevili a co to udělalo s naším životem. Mějme přitom na paměti : „Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti, aby Boží člověk byl náležitě připraven ke každému dobrému činu“ (2 Tim 3,16-17).

Odkazy na texty z Písma k bohoslužbě  slova  na čtvrtek 30.9.2021 

1. čtení:  Nehemjáš 8,1-4a.5-6.7b-12

Žalmy  19,8.9.10.11, odpověď:  Hospodinovy předpisy jsou správné, působí radost srdci.

Evangelium:  Lukáš 10,1-12

Zobrazeno 191×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio