Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO Z BOHOSLUŽBY 27. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 3.10.2021

Hospodin Bůh pak ze žebra, které vzal z člověka, vytvořil ženu a přivedl ji k člověku.  Ten zvolal: "To je konečně kost z mých kostí a tělo z mého těla. Bude se nazývat manželkou, neboť z manžela byla vzata." Proto muž opustí otce i matku a přidrží se své ženy a budou jeden člověk.- Z prvního čteni Genesis 2, 18-24.

Muž a žena byli Bohem stvořeni, aby se stali „jedním člověkem“, aby vytvářeli jednotu a vzájemně se doplňovali. Jejich jednota je nerozlučitelná, protože zahrnuje celou osobnost muže a ženy. Je pravdou vepsanou do nejhlubšího nitra člověka. Skrzejejich spojení vyjadřuje člověk svou schopnost i touhu milovat a být milován.

Ze druhého čteni Židům 2, 9-11:

Vidíme, že Ježíš, který byl nakrátko ponížen pod anděly, je korunován slávou a ctí. Bylo jistě vhodné, aby ten, pro něhož a skrze něhož je všechno, přivedl do slávy mnoho synů tím, že utrpením zdokonalí a oslaví původce jejich spásy.

Apoštol Pavel v listě  Židům píše o Ježíšovi jako o tom, skrze něhož bylo všechno stvořeno a v němž všechno spočívá. Ježíš přijal úděl člověka a sám na sobě dovršil to, k čemu byl člověk povolán. K tomu, aby se naučil  milovat, žít v lásce i v utrpení a spolu s Kristem vstoupil do věčného bytí v nebeském království. 

Z evangelia Marek 10,2-16: Na počátku při stvoření Bůh 'učinil lidi jako muže a ženu. Proto opustí muž otce i matku, připojí se ke své ženě, a ti dva budou jeden člověk'. Už tedy nejsou dva, ale jeden. Co tedy Bůh spojil, člověk nerozlučuj!

Manželská láska je hluboce zaměřena na osobní jednotu, která společenstvím v jednom těle vede manžele k tomu, aby se stali jedno srdce a jedna duše. Vyžaduje nerozlučitelnost a věrnost v definitivním vzájemném odevzdání. (Papež Jan Pavel II.). Respektujme Boží zákony. 

Odkazy na texty čtení  k bohoslužbě slova  27. neděle v mezidobí  3.10.2021 .

1. čtení: Genesis 2, 18-24

Žalmy 128,1-6, odpověď: Ať nám Hospodin žehná po všechny dny našeho života. 
2. čtení: Židům 2, 9-11

Evangelium:  Marek 10,2-16

Ke všem třem čtením jsou komentáře a texty směrovány k dnešnímu tématu „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ 118: "DOBRA A POŽADAVKY MANŽELSKÉ LÁSKY" https://matonick.signaly.cz/2110/dobra-a-pozadavky-manzelske-lasky-tema-118-ucici-se-cirkev-27-nedele-v-mezidobi-3-10-2021

 

 

 

Zobrazeno 180×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio