Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH SE RADUJE Z HŘÍŠNÍKŮ, KTEŘÍ SE K NĚMU OBRÁTÍ A ČINÍ POKÁNÍ - ZE SLOVA BOŽÍHO NA ČTVRTEK 4.11.2021 - PAMÁTKA SV. KARLA BOROMEJSKÉHO, BISKUPA

Radujte se se mnou, protože jsem našel svou ztracenou ovci.' Říkám vám, že právě tak bude v nebi větší radost nad jedním hříšníkem, který činí pokání, než nad devětadevadesáti spravedlivými, kteří pokání nepotřebují. ( Lk 15,6-7).

Ježíš ukazuje na Boží radost z každého člověka, který se k Bohu vrátí. O to mu jde.Takový je Bůh: nikoho předem nevylučuje, chce, aby k němu přišel každý, bez ohledu na jeho minulost. Dává každému novou šanci. Ba co víc, Bůh sám jde za člověkem a vyhledává ho. A upřímně se raduje z každého navrátilce. Bůh se raduje a slaví rád. A nechce slavit sám. Nechce si nechat svoji radost pro sebe, ale chce se radovat spolu s námi. Právě s námi jako s těmi, kdo také byli kdysi ztracení, ale teď už jsou zase nalezení. S námi jako s těmi, kdo ví, že se ztratili, ale že teď už jsou zase zpět doma. Bůh se chce radovat s námi jako s těmi, kdo činí pokání. To znamená: jako s těmi, kdo kdysi byli osamělí a izolovaní, ale už nejsou, protože oslavují společně s ostatními. Činit pokání neznamená jen zkroušeně zpytovat svědomí a neustále rotovat v připomínání vlastních hříchů, snad proto, aby byl člověk potom hoden odpuštění. Pokání znamená vědět, že jsme se ztratili a že jsme si pak sami nedokázali pomoct zpět. Pokání znamená přiznat si, že spoléhat na vlastní síly nestačí. Zároveň je však pokání čin toho, kdo už je zachráněný, pro koho přišla pomoc, koho jeho pastýř našel a přinesl zpět na vlastních ramenou. Naše pokání, naše vyznání vlastních vin a neschopností, nemusí a nemá končit zkroušenou depresí. Naše pokání smí a má být radostné pokání. Pokání na hostině. Pokání v náručí svého otce a u jednoho stolu s ostatními.

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužběslova   na čtvrtek 28.10.2021: 

1. čtení : Římanům  14,7-12

Žalmy  27,1.4.13-14 , odpověď: Věřím, že uvidím blaho od Hospodina v zemi živých!

Evangelium: Lukáš  15,1-10

Zobrazeno 207×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio