Témata k nedělní a sváteční liturgii

NEMŮŽEME SLOUŽIT DVĚMA PÁNŮM, BOHU I MAJETKU - ZE SLOVA BOŽÍHO NA SOBOTU 31. TÝDNE 6.11.2021

Žádný služebník nemůže sloužit dvěma pánům. Buď jednoho bude zanedbávat a druhého milovat, nebo se bude prvního držet a druhým pohrdne. Nemůžete sloužit Bohu i mamonu. (Lukáš  16,9-15 ).

Nemůžeme sloužit Bohu i majetku. Budeme-li se o to pokoušet, budeme rozpolceni. Musíme si vybrat buď jedno, nebo druhé. Znovu tu stojíme před otázkou, jaké jsou naše priority. Je naším hlavním cílem služba konečnému záměru, jaký má s našimi životy Bůh? Je Bůh sám nejvyšší láskou našeho života? Modleme se za dnešní svět, který je jakoby posedlý hromaděním stále většího bohatství a nedbá na úděl těch, kdo nejsou schopní v tomto závodě uspět. 

 Musíme nacházet správnou rovnováhu mezi svým duchovním růstem a ostatními okolnostmi našeho života. Budeme-li se přespříliš snažit dohnat tady a teď bohatství každodenního života, mohou nám snadno uniknout skutečné hodnoty.

„Bohatství“ tu lze chápat doslova, ale může mít také metaforický význam. Může jím být cokoliv, co nás odvádí od služby Bohu, cokoli, co by se nám mohlo stát náhradním bohem, vše, co nás svádí jako zrádný a lstivý ctitel.

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě slova   na sobotu 6.11.2021: 

1. čtení : Římanům  16,3-9.16.22-27

Žalmy  145,2-3.4-5.10-11,  odpověď: Budu velebit tvé jméno, můj Bože, králi.

Evangelium: Lukáš  16,9-15

Zobrazeno 231×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio