Témata k nedělní a sváteční liturgii

PATŘÍME DO JEDNOHO SPOLEČENSTVÍ NEBESKÉ A POZEMSKÉ CÍRKVE - SLAVNOST VŠECH SVATÝCH 1.11.2021

Dějiny světa se pomalu přibližují ke svému definitivnímu závěru. Zjevení apoštola Jana popisuje  jeho vlastní vidění průběhu  vznešené  liturgické slavnosti, konané v posledních dnech historie, určené velkému společenství svatých, důvěrně spojených s Kristem v pozemské i nebeské církvi.

1. čtení:( Zjevení Janovo).

Já, Jan, viděl jsem, jak od východu slunce vystupuje jiný anděl. Držel v ruce pečetidlo živého Boha a zvolal silným hlasem na ty čtyři anděly, kterým bylo dáno škodit zemi i moři: "Neškoďte zemi, ani moři, ani stromům, dokud nepoznamenáme na čele služebníky našeho Boha!"

Ze  druhého čteni : Hleďte, jak velikou lásku nám Otec projevil, že se nejen smíme nazývat Božími dětmi, ale že jimi také jsme! Proto nás svět nezná, že nepoznal jeho. Milovaní, už teď jsme Boží děti. 1 Jan 3,1-2 )

Ze zprávy apoštola Jana z jeho listu o tom, že z Boží milosti a v důsledku Jeho velké lásky k nám se smíme nazývat Božími dětmi. Taková  slova nás naplňují hrdostí a radostí z vědomí, že patříme do společenství jedné rodiny svaté církve a že spojenectví se svatými, kteří jako nebešťané už v této době  jasně hledí na samého trojjediného Boha, nás, dosud putující,  přivádí stále blíže ke Kristu, abychom se s Ním nakonec spojili do Jeho slávy.

Z evangelia:   Blahoslavení, kdo jsou pronásledováni pro spravedlnost, neboť jejich je nebeské království. Blahoslavení  jste, když vás budou kvůli mně tupit, pronásledovat a vylhaně vám připisovat každou špatnost; radujte se a jásejte, neboť máte v nebi  velkou odměnu."( Matouš 5,10-12 ).

Blahoslavenství, zaznamenaná v Matoušově evangeliu, jsou středem Ježíšova horského kázání. Přebírají a dovádějí k dokonalosti přísliby Boha Otce dávané jím od časů Abraháma. Slovo „blahoslavení“ znamená totéž co blažení a velmi šťastní již zde na zemi a zvláště po smrti v nebi. Obdarováni ctnostmi, vyjmenovanými v evangeliu, jsme vedeni ke šťastnému cíli do společenství všech věřících v Krista, tvořící  jedinou církev. V tomto společenství jedné Boží rodiny v Kristu  je nám nápomocná milosrdná láska Boha a jeho svatých, kteří naše modlitby slyší a za nás se u Boha přimlouvají.

Odkazy na texty čtení  k bohoslužbě slova  ke slavnosti VŠECH  SVATÝCH 1.11.2021 .

1. čtení: Zjevení Janovo 7,2-4 + Zjevení Janovo 7, 9 -14

Žalmy 24,1-6 odpověď: To je pokolení těch, kdo hledají tvou tvář, Hospodine

2. čtení: 1 Jan 3, 1- 3

Evangelium:  Matouš 5, 1- 12a

Ke všem třem čtením jsou komentáře a texty směrovány k dnešnímu tématu 124 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“: SPOLEČENSTVÍ SVATÝCH II

Zobrazeno 181×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio