Témata k nedělní a sváteční liturgii

ZE SLOVA K BOHOSLUŽBĚ SLAVNOSTI JEŽÍŠE KRISTA KRÁLE NEDĚLE 21.11.2021

Byla mu dána moc, sláva a království a sloužily mu všechny národy, kmeny i jazyky: jeho moc je moc věčná, a ta nepřestane, jeho království nebude zničeno.  Z prvního čtení : Daniel 7,13-14 .

V knize Daniel prorok popisuje jemu zjevené vidění tajemného obrazu konečné fáze vývoje dějin světa, do kterého  svým vstupem výrazně zasahuje Syn člověka. Podle Nového zákona v něm poznáváme Ježíše Krista Krále, jemuž Bůh Otec svěřil věčnou a nepřemožitelnou vládu nad nebem a zemí. Toto Kristovo království je tedy královstvím nebeským i pozemským. Patříme do něj i my, neboť se už nyní můžeme podílet na Kristově královské slávě. 

Ze   druhého čteni: Hle, přichází v oblacích! Každé oko ho uvidí, i ti, kdo ho probodli, a budou pro něj naříkat všechna pokolení na zemi. Ano, amen.Já jsem alfa i omega, praví Pán Bůh, který je, který byl a který přijde, Vševládný.   (Zjevení Janovo 1,5-8 )

Úryvek z úvodu knihy Zjevení apoštola Jana potvrzuje předcházející čtení z Danielova proroctví o královské moci Ježíše Krista.  V den jeho druhého příchodu ho tak budeme vnímat všichni, poněvadž všichni budemevzkříšeni.  I ti, kdo jej odmítli, v té chvíli pochopí, jak těžkého hříchu se dopustili. Zato ti, kdo Kristovu vládu nad svým životem přijali, mají už nyní účast na jeho královské slávě.

Z evangeliaJežíš řekl: „Moje království není z tohoto světa. Kdyby moje království bylo z tohoto světa, moji služebníci by přece bojovali, abych nebyl vydán židům. Ne, moje království není odtud.“ Pilát se ho zeptal: „Ty jsi tedy přece král?“ Ježíš odpověděl: „Ano, já jsem král. Já jsem se proto narodil a proto jsem přišel na svět, abych vydal svědectví pravdě. (Jan 18,33b-37.

Ježíšova rozmluva s Pilátem má v Janově evangeliu zásadní význam. Celý rozhovor  je jednou velkou úvahou na téma královské důstojnosti. Střetává se zde přitom několik pohledů.  Pravdivé je vyjádření  samotného Ježíše. On je opravdu králem, jeho království však patří do jiné sféry. Není z tohoto světa. Do tohoto světa Ježíš pouze jako král sestoupil, aby do něj vnesl i své nadpřirozené království. 

Odkazy na texty čtení  k bohoslužbě slova - neděle   21.11.2021 .

1. čtení: Daniel 7,13-14

Žalmy   93, 1ab.1c-2.5, odpověď: Hospodin kraluje, oděl se velebností.

2. čtení: Zjevení Janovo 1,5-8

Evangelium:  Jan 18,33b-37

Ke všem čtením jsou komentáře a texty směrovány k tématu 

129  - UČÍCÍ SE CÍRKEV:"KRISTUS – KRÁL“ vIZ.

 

Zobrazeno 405×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio