Témata k nedělní a sváteční liturgii

AŤ VEJDE HOSPODIN, ON JE KRÁL SLÁVY - ZE SLOVA BOŽÍHO NA PONDĚLÍ PŘEDVÁNOČNÍHO TÝDNE 20.12.2021

Tu pravil Izaiáš: "Slyšte tedy, Davidův dome! Nestačí vám omrzovat lidi, že omrzujete i mého Boha? Proto vám dá znamení sám Pán: Hle panna počne a porodí syna a dá mu jméno Emanuel to je `Bůh s námi'."(Izaiáš 7,13-14).- Z prvního čtení.

Prorok, který promlouvá od Boha ví, že králova neochota žádat si znamení není výrazem víry, ale znakem toho, že Achaz se nechce nechat vyrušovat ve své „politice“. Nato prorok ohlašuje, že tedy znamení dá sám Pán: „Hle panna počne, porodí syna a dá mu jméno Emanuel [Bůh s námi].“ Celá křesťanská tradice v tom vidí zprávu, ohlašující narození Ježíše. Držíme-li se pramenů, je jasné, že Ježíš se narodil Marii v Betlémě a vyroste v Nazaretu.

Z evangelia:Anděl jí řekl: "Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš. Bude veliký a bude nazván Synem Nejvyššího. Pán Bůh mu dá trůn jeho předka Davida, bude kralovat nad Jakubovým rodem navěky a jeho království nebude mít konce." Maria řekla andělovi: "Jak se to stane? Vždyť muže nepoznávám." Anděl jí odpověděl: "Duch Svatý sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní. Proto také dítě bude nazváno svaté, Syn Boží. I tvoje příbuzná Alžběta počala ve svém stáří syna a je už v šestém měsíci, ačkoli byla považována za neplodnou. Vždyť u Boha není nic nemožného." Maria řekla: "Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova."  ( Lukáš 1,30-38 ).

Bůh má pro Marii speciální plán a posílá anděla Gabriela, aby jí ten plán vysvětlil. Marie slyší, že se nemusí bát. Vždyť působí Bůh. Stojí v řadě velkých žen Starého zákona, jako byly Rebeka, Ráchel a Anna, které prosily Boha, aby jim dal potomka. Ale zde je to Bůh, kdo žádá Marii, aby přijala a porodila dítě. Pro kteroukoli mladou ženu v Izraeli bylo obdaření dítětem – plodnost – zvláštní známkou Boží přízně. Ještě než však Marie vůbec stihne tuto zprávu pojmout – je z ničeho nic konfrontována s oznámením, že její syn bude „spasitel“ (význam jména „Ježíš“), následník Davidova královského majestátu, Syn Nejvyššího. Co Maria prožívala, nebylo jen neobyčejné, ale naprosto převratné. Co asi Maria cítila, když dostala tuto ohromující zprávu. Má otázky a vyslovuje je: např. jak bude sdělená skutečnost v souladu s jejím panenstvím. Jak v té krizi Maria reaguje a dále jedná? Vyslechne Božího posla a diví se: může to být pravda? Ví však, že může svobodně říci ano nebo ne. A celým srdcem Boží vůli odpovídá „ano“.

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě slova   na    pondělí  20.12.2021: 

1. čtení : Izaiáš 7,10-14 

Žalmy: 24,1-2.3-4ab.5-6 , odpověď: Ať vejde Hospodin, on je král slávy!

Evangelium: Lukáš 1,26-38

Zobrazeno 335×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio