Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH JE SVĚTLO - ZE SLOVA BOŽÍHO KE SVÁTKU SVATÝCH MLÁĎÁTEK , MUČEDNÍKŮ ÚTERÝ 28.12.2021

To je poselství, které jsme slyšeli od Ježíše Krista a vám zvěstujeme: Bůh je světlo, a tma v něm vůbec není. Když tvrdíme, že máme s ním společenství, ale přitom žijeme ve tmě, lžeme a naše jednání není ve shodě s pravdou. Když však žijeme ve světle, jako on je ve světle, máme společenství mezi sebou a krev jeho Syna Ježíše nás očišťuje od každého hříchu. (1 Jan  1,5-10 ) - Z  prvního čtení .

Zazářil nám posvěcený den. Narodil se Spasitel lidstva! Když se v Betlémské jeskyni narodil Ježíš, objevilo se na zemi „velké světlo“; velká naděje vstoupila do srdcí těch, kteří ho očekávali: „lux magna“ - zpívá liturgie v tento den Vánoc. Zajisté nebylo velké podle měřítek tohoto světa, protože jej viděli nejprve jenom Marie, Josef a několik pastýřů, pak mudrcové a ti, které vyvolil Bůh. A přece každému člověku ve skrytu a tichu oné svaté noci zazářilo překrásné a nezapadající světlo; přišla na svět velká naděje, nositelka štěstí. Také v našich osobních dějinách se střídají světlé i stinné chvíle, světlo i tma. I Marie ,Josef a Ježíš, jak budeme číst v evangeliu, se ocitli v temnotách smrtelného nebezpečí. Pokud však má člověk rád Boha a lidi kolem sebe jako oni, putuje ve světle, ale pokud se jeho srdce uzavře a převládne v něm pýcha, lež, hřích a hledání vlastních zájmů, pak se v něm a kolem něho šíří tma.

Z evangelia : Josefovi se zjevil ve snu anděl Páně a řekl: "Vstaň, vezmi dítě i jeho matku, uteč do Egypta a zůstaň tam, dokud ti neřeknu. Herodes totiž bude po dítěti pátrat, aby je zahubil." Vstal tedy, vzal v noci dítě i jeho matku, odebral se do Egypta.

Josef po varování od anděla odvádí Marii s dítětem do Egypta. Je jim řečeno, aby tam zůstali, dokud nedostanou další pokyny. Ve skutečnosti tam zůstali až do Herodovy smrti, kdy se mohli bezpečně vrátit domů do Nazareta. Josef byl otevřený světlu Božího poselství a řídil se touto změnou plánu.Utíká do Egypta, kde žili předkové Izraele mnoho let v otroctví. Bůh zasáhl i v tomto případě do života Svaté rodiny velmi přímým a hmatatelným způsobem podle konkrétních plánů, které s nimi zamýšlel. Nejsme si toho vědomi, ale Bůh stejným způsobem zasahuje i v našich životech a ze stejného důvodu.

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě slova   na úterý  28.12.2021: 

1. čtení: 1 Jan 1,5-10 2,1-2

Žalmy: 124,2-3.4-5.7b-8,7a ,  odpověď: Naše duše vyvázla jako pták z ptáčníkovy léčky.

Evangelium:  Matouš  2,13-18

Zobrazeno 474×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio