Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH NÁM VZBUDIL MOCNÉHO SPASITELE - ZE SLOVA BOŽÍHO NA ŠTĚDRÝ DEN - 24.12.2021

Jdi a řekni mému služebníku Davidovi: Tak praví Hospodin: Až se naplní tvé dny a uložíš se ke svým otcům, vzbudím po tobě potomstvo, které vzejde z tvých útrob, a upevním jeho království. Já mu budu otcem a on mi bude synem. Tvůj dům a tvé království potrvá přede mnou navěky, tvůj trůn bude pevný navždy. - Z prvního čtení. (2 Sam 7,1-16 ).

Hospodin prostřednictvím proroka připomíná králi Davidovi , co všechno pro něj udělal, a slibuje, že jeho rod bude mít věčné trvání. Jeho sláva i sláva Davidových potomků bude veliká, protože budou dětmi Božími. Král i jeho lid budou požehnáni od Hospodina a budou přebývat v pevném a klidném „domě“ – jejich královský rod bude trvat na věky.  Boží slovo přináší jasné poselství: spásu nezajistí chrám zbudovaný lidskýma rukama, ale spojenectví s Bohem, jemuž patří celý svět, každý člověk a všechen čas. 

Z evangelia:  Janův otec Zachariáš byl naplněn Duchem Svatým a pronesl tato prorocká slova: "Pochválen buď Hospodin, Bůh Izraele, neboť navštívil a vykoupil svůj lid! Vzbudil nám mocného spasitele z rodu svého služebníka Davida, jak slíbil od pradávna ústy svých svatých proroků.  (Lukáš  1,67-79).

Zachariášovo kantikum je plné biblických odkazů a opěvuje to, že Bůh vyplnil zaslíbení, která vyhlásil skrze dávná proroctví. Chvalozpěv ohlašuje, že Hospodin navštíví svůj lid, uzavře s ním novou smlouvu. Jeho předchůdcem bude Zachariášův  syn Jan, který má Pánu připravit cestu kázáním o vykoupení a všeobecné spáse. Očekávání mnoha generací tak bude naplněno. 

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě slova  na  Štědrý den 24.12.2021: 

1. čtení :   2 Sam 7,1-5.8b-12.14a.16

Žalmy: 89,2-3.4-5.27+29 , odpověď: O tvém milosrdenství, Hospodine, navěky budu zpívat.

Evangelium: Lukáš 1,67-79

Zobrazeno 432×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio