Témata k nedělní a sváteční liturgii

CO TO ZNAMENÁ „BÝT V KRISTU“ - ZE SLOVA K BOHOSLUŽBĚ - PÁTÝ DEN V OKTÁVU NAROZENÍ PÁNĚ - STŘEDA 29.12.2021

Milovaní! Že jsme poznali Ježíše, víme podle toho, když zachováváme jeho přikázání. Kdo tvrdí: "Znám ho", ale jeho přikázání nezachovává, je lhář a není v něm pravda. Kdo však jeho slovo zachovává, v tom je Boží láska opravdu přivedena k dokonalosti. Podle toho můžeme poznat, že jsme v Kristu. Kdo tvrdí, že v něm zůstává, má se i sám chovat tak, jak se choval on. (1 Jan 2,3-6 ). - Z  prvního čtení.

Co to znamená "být v Kristu"? Týká se to nás? Pokud jsi opravdu přijal Ježíše do svého života – věříš-li ze srdce, že On je Boží Syn, který zemřel i za tvé hříchy a vstal z mrtvých, aby ti dal věčný život a vyznal jsi Jej jako svého Pána a Spasitele, pak Ježíš vstoupil do tvého života a obnovil tě svým Duchem. Nyní máš dvě možnosti. Budeš žít dle svých dosavadních zvyklostí, a nebo v úzkém osobním vztahu s Ježíšem, kdy skrze víru přebýváš v Něm – a právě to Bible označuje pojmem „v Kristu“. Pokud přebýváš vírou v Ježíši, buď si jistý, že v Něm jsi zcela novým stvořením: „Proto je-li kdo v Kristu, je nové stvoření. Staré věci pominuly, hle, je tu všechno nové.“​ (2. Korintským 5,17). Proč je důležité vědět, kým jsi v Kristu? Je nezbytné vědět, kým v Kristu Ježíši jsi, abys mohl žít takovým životem, jaký Bůh pro tebe zamýšlel a touží, abys tak žil. Je odpovědností každého člověka obnovovat svou mysl Božím slovem. Čím více budeš souznít s Bohem ohledně své nové identity v Kristu, tím více tvé chování začne odrážet tvou Bohem danou identitu. Potom už nejsi jen obyčejná osoba! Jsi dítě živého Boha. Jsi dědicem Božím a spoludědicem Kristovým, nejsi pouze ospravedlněný hříšník. Jsi nové stvoření v Ježíši. Jsi součástí vyvolené generace, královské kněžstvo a svatého národa. Jsi jedním z Bohem vyvolených lidí!

Z evangelia : Simeon: byl člověk spravedlivý a bohabojný a byl v něm Duch Svatý. Od Ducha Svatého mu bylo zjeveno, že neuzří smrt, dokud neuvidí Pánova Mesiáše. Z vnuknutí Ducha přišel do chrámu, právě když rodiče přinesli dítě Ježíše, aby s ním vykonali, co bylo obvyklé podle Zákona. Vzal si ho do náručí a takto velebil Boha: "Nyní můžeš, Pane, propustit svého služebníka podle svého slova v pokoji, neboť moje oči uviděly tvou spásu, kterou jsi připravil pro všechny národy: světlo k osvícení pohanům a k slávě tvého izraelského lidu."   (Lukáš 2, 25-35).

Simeon, svatý a spravedlivý muž, důvěřoval Božímu zaslíbení, že neuvidí smrt, dokud nespatří Mesiáše. Každodenně žil touto důvěrou v Boha a byl stále otevřený vnuknutím Ducha svatého. Poznal v Ježíšovi „světlo k osvícení pohanům“ a tudíž i světlo pro nás. My máme zase být světlem pro všechny, kdo ještě nepřijali Ježíše jako světlo svého života. Jestli my povstaneme nebo padneme, už teď záleží jen na nás. Když jsme poznali Ježíše a žijeme v Něm, nemůžeme už zůstat v půli cesty. Můžeme ho objímat nebo mu odporovat. Jako následovníci člověka, který vždycky říkal Bohu „ano“ nemůžeme říkat „ano“ a „ne“ zároveň.

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě slova   na středu  29.12.2021: 

1. čtení: 1 Jan 2,3 -11

Žalmy: 96,1-2a.2b-3.5b-6 ,  odpověď: Radujte se, nebesa, zajásej, země!

Evangelium: Lukáš 2,22-35

Zobrazeno 671×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio