Témata k nedělní a sváteční liturgii

DÍTĚ JE DAR BOŽÍ - ZE SLOVA BOŽÍHO NA STŘEDU PŘEDVÁNOČNÍHO TÝDNE 22.12.2021

Modlila jsem se za tohoto chlapce a Hospodin mi dal, zač jsem ho tak naléhavě prosila. Vyprosila jsem si ho přece od Hospodina, aby byl jeho po všechny dny, co bude živ . Je vyprošený pro Hospodina.“   1.Samuelova 1,26-28 )  - Z prvního čtení.

Možná nám to připadá nezvyklé a v dnešní době by takové rozhodnutí matky o dítěti (zaslíbit je službě Hospodinu) nebylo akceptovatelné, ale je třeba mít stále před očima, že děti jsou darem a že náleží Bohu. Děti nejsou majetkem rodičů a neslouží k uspokojování jejich potřeb nebo ambicí. Velmi často se společnost pohybuje v extrémech – dítě je na obtíž (brání v kariéře, množení majetku, užívání života apod. …), nebo dítě je modla, jíž je neustále třeba přinášet oběti. Dítě je dar, který je rodičům svěřen na určitou dobu, aby o něj pečovali a rozvíjeli ho, ale je to samostatná osoba s právem na vlastní život. Je důležité umět svěřit své dítě Bohu a nechat ho jít jeho vlastní cestou. Dát mu svobodu.

Z evangelia:  Maria řekla: „Duše má velebí Pána a můj duch jásá v Bohu, mém spasiteli, že se sklonil ke své služebnici v jejím ponížení. Hle, od této chvíle budou mne blahoslavit všechna pokolení, že se mnou učinil veliké věci ten, který je mocný. Svaté jest jeho jméno a milosrdenství jeho od pokolení do pokolení .    (Lukáš 1,46-50).

Bůh dychtí po osobním vztahu s každým z nás a Maria je nám vzorem, jak na toto úžasné pozvání odpovědět. Věří, že Bůh v ní chce vykonat veliké dílo, a uznává, jak velkolepá je to pro ni výsada. Ví, že je to cele Boží jednání – ona pouze říká své ano; a její odpověď má důsledky pro celý svět. 

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě slova   na    středu  22.12.2021: 

1. čtení : 1.Samuelova 1,24-28

1. Sam  2,1.4-5.6-7.8abcd  odpověď: Srdce mé jásá v Bohu, mém spasiteli.

Evangelium: Lukáš 1,46-56

Zobrazeno 677×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio