Témata k nedělní a sváteční liturgii

DNES SE NÁM NARODIL KRISTUS PÁN - ZE SLOVA BOHOSLUŽBY KE SLAVNOSTI NAROZENÍ PÁNĚ 25.12.2021

25. 12. 2021 19:00

Hle, dítě se nám narodí, syn nám bude dán, vládu bude mít na svém rameni a dostane jméno Podivuhodný rádce, mocný Bůh, Věčný otec, Kníže pokoje. jeho vladařství vzroste a pokoje nebude konce, bude vládnout  na Davidově trůně a v jeho království, on je upevní a utvrdí právem a spravedlností od tohoto času až navěky! To způsobí horlivost Hospodina zástupů. ( Izaiáš 9,5-6 )   –  Z  prvního čtení

Dnešní první čtení z proroka Izaiáše je jednou z těch nejznámějších a nejcitovanějších starozákonních předpovědí Kristova narození. Sám Izaiáš o Ježíšově narození mluví vícekrát. I prorok Micheáš předpovídá, že se tak stane v Betlémě, když cituje slova Hospodinova: „A ty, Betléme efratský, ačkoli jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde ten, jenž bude vládcem v Izraeli, jehož původ je odpradávna, ode dnů věčných.“ (Micheáš 5,1).

Ze   druhého čteni :   Projevila se Boží dobrota, která přináší spásu všem lidem. Vede nás k tomu, abychom se odřekli bezbožného života i světských žádostí a žili v tomto nynějším věku rozvážně, spravedlivě a zbožně a přitom očekávali v blažené naději slavný příchod našeho velikého Boha a spasitele Krista Ježíše.   ( Titovi 2, 11-14  ) .

V listu Titovi, svému učedníkovi obrácenému z pohanství, který byl ustanoven biskupem na Krétě, vysvětluje apoštol Pavel smysl Ježíšova příchodu slovy plnými naděje.Základním rozměrem Vánoc je všeobecnost a jejich nejvlastnější zvěstí je poselství spásy a nového života pro celé lidstvo bez rozdílů rasy, barvy pleti, sociálních vrstev nebo intelektuálních schopností. Spasitel nám byl dán nejen jako dítě zrozené v chudé stáji, jemuž se nevyhýbají životní obtíže, ale zároveň jako radostná zvěst, že Kristus přišel mezi nás a že mu už můžeme být stále nablízku.

Z evangelia :  Anděl jim řekl: "Nebojte se! Zvěstuji vám velikou radost, radost pro všechen lid: V městě Davidově se vám dnes narodil Spasitel - to je Kristus Pán. To bude pro vás znamením: Naleznete děťátko zavinuté do plének a položené v jeslích."    (Lukáš 2, 9-12). 

První, které Bůh dal zavolat, aby se poklonili jeho Synovi, byli ti nejubožejší a nejchudší. Nedlouho po nich dorazili i vážené osobnosti: z východu přijeli mudrcové, králové, oblečení v honosných šatech, na velbloudech, s velkým počtem sloužících. Když pozorovali nebe, uviděli novou hvězdu: a když sledovali její dráhu, došli do Betléma a tam v Ježíšovi poznali krále Židů. Také oni před dítětem poklekli a nabídli mu své dary: zlato, kadidlo, vzácné svou vůní, myrhu a drahé masti. Pak se vrátili domů.

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě  slova  ke  Slavnosti Narození Páně 25.12.2021: 

1. čtení :  Izaiáš  9, 1-3. 5-6

Žalmy: 961-2a. 2b-3. 11-12. 13 , odpověď: Dnes se nám narodil Spasitel, Kristus Pán.

2. čtení :   Titovi 2, 11-14

Evangelium: Lukáš  2, 1-14

Zobrazeno 300×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio