Témata k nedělní a sváteční liturgii

NEMILUJME SVĚT - ZE SLOVA K BOHOSLUŽBĚ - ŠESTÝ DEN V OKTÁVU NAROZENÍ PÁNĚ - ČTVRTEK 30.12.2021

Nemilujte svět, ani to, co je ve světě. Jestliže někdo miluje svět, není v něm Otcova láska. Vždyť všechno, co je ve světě: žádost těla, žádost očí a honosný způsob života, není z Otce, ale ze světa. Svět však pomíjí a s ním i jeho žádost. Kdo však koná, co chce Bůh, zůstává navěky. (1 Jan  2,15-17) - Z  prvního čtení .

Jan nás ve svém listu vybízí, abychom nemilovali svět tím, že vyhovíme žádostem těla. Místo toho silnou vírou a pevnou silou charakteru buďme připraveni na všechno, co chce Bůh. Zbavme se strachu ze smrti, mysleme na nesmrtelnost, která nás čeká. Ukažme, že to je to, v co věříme, a když přijde den našeho odchodu, bez váhání pojďme k Bohu na jeho zavolání. Takto se mají Boží služebníci vždy chovat, a o to více nyní, neboť svět se hroutí a je obklíčen a napadán přívaly zla, a když vidíme, že už to začíná být vážné a poznáváme, že to bude ještě vážnější, spočítejme si, že nám bude nejvíce k užitku, když odtud vypadneme co nejdříve. Přijměme onen den, který převede každého do jejich příbytku, kdy osvobozené od pout světa mnohé z nás vrátí do ráje a do království nebeského. Kdo, když se nachází v cizině, nepospíchá, aby se vrátil do vlasti? Tam na nás čeká velký počet nám drahých, touží po nás početný zástup rodičů, bratří a sester i potomků, kteří jsou si jisti svou neporušitelností, ale ještě se starostí o naši spásu. Jak se pak budeme společně radovat – my i oni, až předstoupíme před ně a obejmeme je. Jak si budeme užívat nebeského království beze strachu ze smrti a s životem bez konce! To bude ta nejvyšší a stálá radost! S vroucí touhou pospíchejme za nimi, abychom rychle byli u nich, abychom mohli přijít ke Kristu a pobývat u Něj. Když Bůh uvidí toto naše smýšlení, když Kristus spatří tento záměr mysli i víry, dá ještě větší odměnu své lásky těm, kdo po Něm nejvíce toužili. 

Z evangelia : A v tu chvíli Anna k nim přistoupila, chválila Boha a mluvila o tom dítěti všem, kteří očekávali vykoupení Jeruzaléma. Když Josef a Maria vše řádně vykonali podle zákona Páně, vrátili se do Galileje do svého města Nazareta. Dítě rostlo v síle a moudrosti a milost Boží byla s ním. ( Lukáš 2,38-40).

V  tomto úryvku se setkáváme s Annou, o které se píše, že je prorokyně. Byla vdova a poměrně stará. V té době měly vdovy velmi nízké společenské postavení. Anna byla však hluboce duchovně založená osoba, která trávila hodiny v chrámu, modlila se a postila.  I ona zde právě byla, když sem Josef a Maria přinesli Ježíše, a po Simeonovi, o němž jsme četli  z  Lukášova  evangelia včera, k dítěti přistoupila, těšila se z pohledu na něho a chválila ho jako Boha.

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě slova   na čtvrtek  30.12.2021: 

1. čtení: 1 Jan 2,12-17

Žalmy:  96,7-8a.8b-9.10 ,  odpověď: Radujte se, nebesa, zajásej, země!

Evangelium: Lukáš 2,36-40

Zobrazeno 268×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio