Témata k nedělní a sváteční liturgii

OBJEVILO SE MNOHO ANTIKRISTŮ - ZE SLOVA K BOHOSLUŽBĚ - SEDMÝ DEN V OKTÁVU NAROZENÍ PÁNĚ - PÁTEK 31.12.2021

Antikrist přichází, a teď se skutečně objevilo mnoho antikristů. Z toho můžeme poznat, že poslední hodina je tady. Oni sice vyšli z našeho středu, ale nebyli z nás. Neboť kdyby byli z nás, byli by s námi zůstali. Ale mělo se na nich ukázat, že ne všichni jsou z nás. Vy však máte Ducha, kterého dává Svatý, a víte to všichni. (1 Jan  2,18-20) - Z  prvního čtení .

Nový zákon popisuje Antikrista nikoli jako jednu postavu, ale jako celou škálu postav a používá tento pojem jako charakteristiku pro odpůrce Boha a Ježíše Krista jako syna Božího. Antikrist je nepřítelem Boha a Ježíšova učení. Je to bytost, která se na zemi jako plevel rozrůstá a bude stále více ničivě působit před druhým příchodem Ježíše Krista na zemi. Pokusí se převzít vládu nad světem. Antikrist však bude nakonec poražen po očekávaném návratu Ježíše Krista a to se stane na konci tohoto světa, který bude nahrazen světem novým.

Z evangelia: Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo byl Bůh. To bylo na počátku u Boha. Všechno povstalo skrze ně a bez něho nepovstalo nic, co jest. V něm byl život a ten život byl světlem lidí. To světlo svítí v temnotě a temnota ho nepohltila. ( Jan 1,1-5).

Když  se tento rok chýlí ke konci, přivádí nás tento dnešní mocný úvod  z Janova evangelia zpět k počátku všech dob. Připomeňme si onu největší událost ze všech: Bůh vstoupil do našeho světa – ne pouze na jednodenní návštěvu, ale aby jej učinil svým trvalým příbytkem. Úryvek vytyčuje hlavní témata tohoto evangelia: život, světlo, pravdu, svět, svědectví a preexistenci Ježíše Krista. On je vtělený Logos neboli Slovo, které nám zjevuje Boha Otce. Boží Slovo na sebe vzalo naši lidskou přirozenost v celé její plnosti. Nemělo jen vnější podobu člověka, ale bylo „ve všem jako my“. A žije přímo mezi námi. Přijměme Ho dnes a uvítejme mezi sebou. Slavme přítomnost Boha mezi námi. Zvolna a tajemným způsobem vnáší Ježíš světlo do zápletek lidských dějin. Jeho světlo postupně přemáhá naši temnotu, odhaluje devastující úsilí množství Antikristů a nakonec všechno prosvěcuje. Slovo, je zaslíbená země, která nás očekává – ne zítra, ne někdy za dlouhý čas, až se zbavíme všeho, co nás právě rozptyluje, ale už nyní, teď. Bůh jako Duch přebývá mezi námi. A definitivně se světu opět viditelně představí při svém druhém příchodu na konci časů, který se blíží. 

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě slova   na pátek  31.12.2021: 

1. čtení: 1 Jan 2,18-21

Žalmy:  96,1-2.11-12.13 ,  odpověď: Radujte se, nebesa, zajásej, země!

Evangelium: Jan 1,1-18

Zobrazeno 237×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio