Témata k nedělní a sváteční liturgii

OČEKÁVANÝ ANDĚL SMLOUVY PŘICHÁZÍ - ZE SLOVA BOŽÍHO NA ČTVRTEK PŘEDVÁNOČNÍHO TÝDNE

Hle, posílám svého posla, aby připravil přede mnou cestu. I vstoupí nenadále do svého chrámu Pán, kterého hledáte, anděl smlouvy, po němž toužíte. Opravdu přijde, praví Hospodin zástupů. Kdo však snese den jeho příchodu? Kdo obstojí, až se on ukáže? - Z prvního čtení: Malachiáš 3,1-2 

Čteme-li Malachiášovo proroctví v kontextu Nového zákona, vidíme, že se týká Kristova příchodu. Kristův předchůdce  - Jan Křtitel – má přivést lid k obrácení a připravit jej na setkání s Mesiášem, andělem smlouvy, kterého všichni očekávají. 

Z evangelia:  Alžbětě se naplnil čas a přišla její hodina: narodil se jí syn. A když uslyšeli její sousedé a příbuzní, že jí Pán prokázal tak veliké milosrdenství, radovali se spolu s ní. Obrátili se na otce, jaké mu chce dát jméno. On požádal o tabulku a napsal na ni: Jeho jméno je Jan. A všichni se tomu divili. Ihned se uvolnila jeho ústa i jazyk a on mluvil a chválil Boha. (Lukáš  1,57 -66).

V Lukášově evangeliu poznáváme, že se Malachiášovo proroctví vyplnilo na osobě Jana Křtitele. Dnešní úryvek popisuje dvě události, spojené s Janovým narozením. Všeobecná radost z jeho příchodu na svět, které bylo doprovázeno zázračným a milosrdným Božím působením. Jeho němý otec Zachariáš opět může mluvit. Ústy chválí Boha a stvrzuje tím, že všechno, co Hospodin řekl i v souvislosti s ním, také splnil.

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě slova   na    čtvrtek   23.12.2021: 

1. čtení : Malachiáš 3,1-4 + Malachiáš  3,23-24

Žalmy: 25,4-5ab.8-9.10+14, odpověď: Vzpřimte se a zdvihněte hlavu, protože se blíží vaše vykoupení.

Evangelium: Lukáš  1,57 -66

Zobrazeno 338×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio