Témata k nedělní a sváteční liturgii

ZE ČTENÍ KE SLAVNOSTI PANNY MARIE POČATÉ BEZ POSKVRNY PRVOTNÍHO HŘÍCHU 8.12.2021

8. 12. 2021 0:38

Člověk dal své ženě jméno Eva, neboť se stala matkou všech živých. Pro neposlušnost naší pramáti Evy a praotce Adama bylo lidstvo zatíženo hříchem. A s hříchem přišla na svět smrt. Skrze pannu Marii, novou Evu, však  mezi nás přišel náš Spasitel Ježíš Kristus –nový Adam, který nás od hříchu a od smrti osvobodil. Bůh Otec vybral za matku pro svého Syna Panu Mariia naplnil  ji, podle učení katolické církve, ještě před jejím narozením zvláštní milostí k tomu, aby byla uchráněná  od jakékoliv poskvrny dědičného nebo osobního hříchu.K  prvnímu  čtení -  (Genesis   3,15-20 ). 

Ze   druhého čteni podle Pavla:Buď pochválen Bůh a Otec našeho Pána Ježíše Krista, on nás zahrnul z nebe rozmanitými duchovními dary, protože jsme spojeni s Kristem. Vždyť v něm si nás vyvolil ještě před stvořením světa, abychom byli před ním svatí a neposkvrnění v lásce; ze svého svobodného rozhodnutí nás předurčil, abychom byli přijati za jeho děti skrze Ježíše Krista.  Efesanům 1,3-6   ) .

I my jsme byli od Boha obdařeni  zvláštní milostí. Byli jsme přijati za Boží děti skrze křest a víru v Jeho Syna Ježíše Krista, který byl počat Duchem svatým a  zrozený z panenského těla Marie jako Syn člověka. 

Z evangelia: Anděl jí řekl: "Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš. Bude veliký a bude nazván Synem Nejvyššího. Pán Bůh mu dá trůn jeho předka Davida, bude kralovat nad Jakubovým rodem navěky a jeho království nebude mít konce." Maria řekla andělovi: "Jak se to stane? Vždyť muže nepoznávám." Anděl jí odpověděl: "Duch Svatý sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní. Proto také dítě bude nazváno svaté, Syn Boží. I tvoje příbuzná Alžběta počala ve svém stáří syna a je už v šestém měsíci, ačkoli byla považována za neplodnou. Vždyť u Boha není nic nemožného." Maria řekla: "Jsem služebnice Páně; ať se mi stane podle tvého slova." (Lukáš 1,26-38).

Podle slov Božího posla z Lukášova evangelia byla Panna Maria ještě před početím naplněna zvláštní milostí Boha Otce k tomu, aby se mohla stát „Matkou Boží“, matkou vtěleného Božího Syna, který je sám Bohem. 

Ke všem třem čtením jsou komentáře a texty směrovány k dnešnímu tématu „UČÍCÍ SE CÍRKEV“  132: 

MARIINO PANENSKÉ MATEŘSTVÍ V BOŽÍM PLÁNUViz.

Odkazy na liturgické texty z Písma ke Slavnosti Panny Marie - středa 8.12.2021: 

1. čtení : Genesis 3, 9 - 15. 20

Žalmy:  98,1-4,  odpověď: Zpívejte Hospodinu píseň novou, neboť učinil podivuhodné věci.

2. čtení Efesanům 1, 3 - 6. 11 – 12

Evangelium: Lukáš 1, 26 – 38

Zobrazeno 384×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio