Témata k nedělní a sváteční liturgii

ZE SLOVA BOŽÍHO KE SVÁTKU SV. JANA, APOŠTOLA A EVANGELISTY 27.12.2021

Milovaní! O tom, co bylo od počátku, co jsme slyšeli, vlastníma očima viděli, bedlivě pozorovali a čeho jsme se svýma rukama dotýkali, o Slovu života svědčíme a zvěstujeme vám. Život se zjevil, a my jsme ho viděli, Život věčný, který byl u Otce a zjevil se nám. Co jsme tedy viděli a slyšeli, zvěstujeme i vám, abyste i vy měli s námi společenství. Naše společenství je totiž s Otcem a jeho Synem Ježíšem Kristem. Toto píšeme, aby naše radost byla úplná.(1 Jan 1-4) - Z  prvního čtení .

Z evangelia :Slova svatého evangelia podle Jana. Prvního dne v týdnu běžela Marie Magdalská k Šimonu Petrovi a k tomu druhému učedníkovi, kterého Ježíš miloval, a řekla jim: "Vzali Pána z hrobu a nevíme, kam ho položili." Petr a ten druhý učedník vstali a šli k hrobu. (Jan 20,2-3).

K dnešnímu svátku apoštola a učedníka Jana, kterého Ježíš obzvláště měl v oblibě,  církev  vybrala i texty ke čtení k dnešní bohoslužbě. Jan je po Petrovi zřejmě nejznámější z Ježíšových původních dvanácti apoštolů. On a jeho bratr Jakub byli s Petrem přítomni u několika nanejvýš důležitých okamžiků Spasitelova působení i v případě popsaném v evangeliu . Jan je tradičně spojován s autorstvím pěti různých knih v Novém zákoně.

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě slova   na pondělí   27.12.2021: 

1. čtení: 1 Jan 1-4

Žalmy: 97,1-2.5-6.11-12,12a ,  odpověď: Radujte se, spravedliví, v Hospodinu!

Evangelium: Jan 20,2-8

Zobrazeno 342×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio