Témata k nedělní a sváteční liturgii

BOŽÍ MILOSTI JSOU NEVYČERPATELNÉ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK PO 1. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 14.1.2022

Všichni přední muži Izraele se shromáždili, přišli do Ramy k Samuelovi a řekli mu: ať je nad námi král. Ať jsme i my jako všechny národy a ať nám vládne náš král. On potáhne v našem čele a povede naše války." Samuel vyslechl všechna tato slova lidu a oznámil je Hospodinovi. A Hospodin řekl Samuelovi: "Poslechni hlas lidu ve všem, co ti řeknou. Nezavrhli totiž tebe, ale mne, abych nebyl nad nimi králem."Poslechni jejich hlas a ustanov nad nimi krále!"- Z  prvního čtení ( 1 Samuelova 8).

Izrael odmítá i přes vysvobození od Filištínů Boha – chce krále, jako mají ostatní národy – nechce se lišit, chce mít viditelného vládce. A Bůh jim jejich názor ponechává – Pán Bůh k víře nikoho nenutí, nevnucuje se – přichází k nám lidem s láskou, ale je na nás, zda ho přijmeme. Samuel, na rozdíl od ostatních, měl s Bohem důvěrný vztah. Bůh s ním komunikuje. – Bůh to i s námi myslí dobře, protože nás má rád, ale je nutné mu být blízko, protože když se od něj vzdalujeme a nemáme dostatek víry, pak ho neslyšíme, nebo bereme pouze formálně a nekonáme, jak bychom konat měli. Samuel nemůže jinak, než se modlit: Pane, nepřičítej jim jejich hříchy. V tvých očích jsou cenní a tobě je tedy přenechávám.

Z evangelia:( Marek 2 ) : Když se Ježíš po několika dnech vrátil do Kafarnaa, proslechlo se, že je doma. Sešlo se tolik lidí, že už nestačilo ani místo přede dveřmi, a on jim hlásal Boží slovo. Tu k němu přicházeli s ochrnulým, čtyři ho nesli. Pro množství lidí se s ním nemohli k němu dostat. Proto nad tím místem, kde byl Ježíš, odkryli střechu, udělali otvor a spustili dolů lehátko, na kterém ochrnulý ležel. Když Ježíš viděl jejich víru, řekl ochrnulému: "Synu, odpouštějí se ti hříchy. Pravím ti, vstaň, vezmi své lehátko a jdi domů!" On vstal, ihned vzal lehátko a přede všemi odešel, takže všichni žasli, velebili Boha.

Ježíš viděl víru přátel toho ochrnutého člověka. Díval se jim do srdce, tak jako se dívá i do mého. Ať je má situace jakákoli, zve mě k plnému a hlubokému vztahu k Bohu. Ježíš odpouští bez předchozích podmínek. Říká: Když vás lidé odmítají, vězte, že vás Bůh objímá. Když vám nikdo neodpouští, vnímejte Boží nevyčerpatelné odpuštění. Nezasloužíte si je. Je to čistý dar – přijměte ho! Ti, kdo nesou ochrnutého muže, projevují úžasnou víru. Vidí v Ježíšovi nositele Božího odpuštění, někoho, kdo překračuje omezení zákona a osvobozuje jejich přítele na duši i na těle.

Odkaz na kompletní    liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě slova na pátek 14.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  1 Samuelova 8, 4-7.10-22a

Žalmy:  89,16-17.18-19, odpověď:  Navěky chci zpívat o Hospodinových milostech.

Evangelium:  Marek 2,1-12 

Zobrazeno 457×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio