Témata k nedělní a sváteční liturgii

HOSPODIN NÁS VYSVOBODÍ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ČTVRTEK PO 1. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 13.1.2022

V těch dnech se shromáždili Filištíni, aby vedli válku proti Izraeli, a Izrael vytáhl do boje proti Filištínům. Rozpoutal se boj a Izrael Filištínům podlehl; padlo jich v boji na poli kolem čtyř tisíc. Když se lid vrátil do tábora, přední muži Izraele pravili: "Proč jen nás Hospodin dal dnes porazit od Filištínů? Vezměme si ze Sila Hospodinovu archu, ať přijde mezi nás a vysvobodí nás z rukou našich nepřátel!"- Z  prvního čtení  ( 1 Samuelova 4).

Filištíni byli odvěkými nepřáteli Izraelců a sváděli s nimi neustálé boje.  I tehdy se pokoušel Izrael zvítězit v boji proti Filištínům. Nepomohlo ani to, že si vzali truhlu smlouvy do svého tábora. Filištíni zvítězili, ukořistili Boží truhlu.   Trvalo pak dvacet let, než izraelský národ začal znovu hledat Hospodina. Tak dlouho musel Samuel trpělivě čekat, než naznal, že pokořený Izrael je připraven činit pokání, vyznávat hříchy a odstranit ze svého středu cizí pohanské bohy. Celý národ se shromáždil, Samuel se za něj modlil k Hospodinu a oni činili pokání.
Z evangelia:  ( Marek 1 ): K Ježíšovi přišel jeden malomocný a na kolenou ho prosil: "Chceš-li, můžeš mě očistit." Ježíš měl s ním soucit. Vztáhl ruku, dotkl se ho a řekl mu: "Chci, buď čistý!" A hned od něho malomocenství odešlo a byl očištěn.

Malomocný ví, že Ježíš má moc, a jeho jedinou starostí je: „Použil by tuto moc kvůli mně?“ Uzdravoval nemocné a osvobozoval lidi odzla, slabostí, a odmítání. Boží milosrdenství není jen krásná myšlenka. V Ježíšovi je Bůh aktivním pomocníkem trpících. Ježíš tak ukázal svou blízkost k těm, kdo jsou v nouzi. Ježíš má s námi soucit a vstupuje plně do našich lidských zmatků, porážek a obtíží. Malomocenství bylo jednou z nejobávanějších nemocí své doby. Ježíš riskuje konflikt kvůli člověku, kterého nezná, ale vidí, že trpí odloučením a izolací od své rodiny a svého společenství. Malomocný přichází s důvěrou a Ježíš se dotýká jeho bolavého těla. Pane, jak k tobě mám já v modlitbě přistupovat, když trpím? Mám úpěnlivě prosit, klečet, žádat, co potřebuji? 

Odkaz na kompletní    liturgické texty  z lekcionáře  k bohoslužbě slova na čtvrtek 13.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  1 Samuelova 4,1-11

Žalmy:   44,10-11.14-15.24-25 , odpověď:  Vysvoboď nás, Pane, pro svou lásku!

Evangelium:  Marek 1,40-45

Zobrazeno 257×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio