Témata k nedělní a sváteční liturgii

HOSPODINŮV DUCH PŮSOBIL S NÍM - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PAMÁTKA PANNY MARIE, MATKY KŘESŤANŮ - 18.1.2022

Hospodin řekl Samuelovi: Posílám tě k Jesseovi, protože jsem si vyhlédl krále mezi jeho syny."Samuel pomazal Davida uprostřed jeho bratrů a Hospodinův duch působil s ním od toho dne.  - Z  prvního čtení  ( 1 Samuelova 16 ). 

K jakému poslání byl uschopněn David, lidé mohli jen tušit. Samuel nevyslovil, o jakou funkci půjde. Pro přítomné bylo vlastně tajemstvím, pro jakou úlohu si Hospodin Davida vyhlédl. Pouze Samuel věděl, že Hospodin si vybral nového krále. Když na Davidovi spočinul Duch Boží, neznamená to, že měl David automaticky vše lehčí. Otevřely se před ním jasnější představy o Bohu  a svědomitě se připravoval, aby mohl za­ujmout vysoké postavení. 

Z evangelia:( Marek 2 ) : Jednou v sobotu procházel Ježíš obilím. Jeho učedníci začali cestou trhat klasy. Farizeové mu řekli: "Hle, proč dělají, co se v sobotu nesmí?" Odpověděl jim: "Nikdy jste nečetli, co udělal David, když byl v nouzi a měl hlad on i jeho družina? Jak vešel do Božího domu a jedl posvátné chleby, které smějí jíst jenom kněží, a dal i své družině?" A řekl jim: "Sobota je pro člověka, a ne člověk pro sobotu. Proto je Syn člověka pánem i nad sobotou!"

Výtka je vyslovena a Pán Ježíš na ni zareaguje. Bez hořkosti, bez uražení. Naopak. Ježíš rozvine načatý rozhovor. Vstoupí do poctivé diskuse nad biblí a jejími nároky. Kristus zná Písmo svaté a odvolává se na ně. Ano, jistě, v Mojžíšově zákoně se píše o přísném svěcení soboty, ale nalezneme i jiné, odlišné příběhy, kdy to se sobotou a s úctou k posvátnému není zas až tak jednoznačné.  Na jedné straně předpis, zvyk či tradice a na druhé straně člověk, který potřebuje pomoc. Pravidla a zákony nemají člověku ubližovat, ale pomáhat. Nemají život ničit, nýbrž chránit a rozvíjet. Předpisy občas musejí ustoupit, přísní pozorovatelé by se měli nechat obměkčit a slevit ze svých požadavků. Ústupnost není nic proti Bohu, bible s touhle variantou počítá. To ukazuje na Davidově příkladě Ježíš  farizeům. A vše shrnuje do výstižného ponaučení: „Sobota je učiněna pro člověka, a ne člověk pro sobotu.“Ježíš je měřítkem. Každou tradici, všechny předpisy a přikázání, každý lidský nárok i moderní trend musí ustoupit před Božím požadavkem na lásku k bližnímu.

Odkaz  na kompletní    liturgické texty  z  lekcionáře k bohoslužbě slova na  úterý 18.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  1 Samuelova  16,1-13

Žalmy:  89,20.21-22.27-28 , odpověď:  Nalezl jsem Davida, svého služebníka.

Evangelium:  Marek 2,23-28  

Zobrazeno 230×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio