Témata k nedělní a sváteční liturgii

JAKOU MÍROU MĚŘÍTE, TAKOVOU SE NAMĚŘÍ VÁM - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ČTVRTEK PO 3. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 27.1.2022 -

Hospodine, Bože, splň slib, který jsi dal svému služebníku a jeho domu navěky, a jednej podle toho, co jsi řekl: Tehdy se tvé jméno zvelebí navěky a řekne se: Hospodin zástupů je Bohem nad Izraelem! Dům tvého služebníka Davida ať potrvá pevně před tebou! - Z  prvního čtení  ( 2 Samuelova  7). 

Hospodin připraví Davidovi "dům" - zajistí trvání jeho rodu. Hospodin připraví Davidovi a celému lidu místo, kde bude přebývat v pokoji. To se naplní příchodem Davidova potomka, Ježíše. Hospodin je Bohem pro člověka a s člověkem. Tento Bůh je totiž "rád" přítomný v dějinách po boku člověka: "...byl jsem s tebou ve všem, cos podnikal. Vzbudím po tobě potomstvo a upevním jeho království.Příchodem zaslíbeného potomka se tato Boží blízkost stane ještě hmatatelnější.
Z evangelia:  (Marek  4,21-25): Ježíš řekl zástupům: "Přináší se snad svítilna, aby byla dána pod nádobu nebo pod postel, a ne na podstavec? Nic totiž není skryté, aby se to neprojevilo, a nic není utajené, aby to nevyšlo najevo. Kdo má uši k slyšení, slyš!" Dále jim řekl: "Dávejte pozor na to, co slyšíte! Jakou mírou měříte, takovou se naměří vám, a ještě vám bude přidáno. Neboť kdo má, tomu bude dáno, a kdo nemá, tomu bude vzato i to, co má."

Ježíšovo podobenství je určeno jeho učedníkům. Jakmile hlasatelé Ježíšova poselství proniknou k jeho skutečnému smyslu, vyjde vše na světlo – podobně jako když hospodář postaví lampu, aby naplnil světlem celou místnost. Později rovněž nadejde čas, kdy praví Ježíšovi následovníci vydají svým životem svědectví, jež bude svítit před očima všech – čas, kdy toto světlo bude svítit široko daleko. Světlo Boží pravdy přispívá k lepšímu chápání. Ježíš mluví o tajemství Božího království s ohledem na jeho nedostupnost pro lidské poznání. Tak jako se používá lampa pro rozjasnění temnoty, tak všechno to, co je tajemství, bude odhaleno. Lidem nicméně je dáno tajemství Boží v té míře, jakou má víru v Boha. Naše víra v něho se odrazí v našem soudu nad námi. Boží dar je darem nejvyšším a převyšuje veškerou míru. Čím víc prosíme, tím víc dostaneme, ale dostaneme vždy víc, než jsme žádali.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k bohoslužbě  slova  na  čtvrtek 27.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  2  Samuelova7,18-19.24-29

Žalmy:  132,1-2.3-5.11.12.13-14, odpověď:  Pán Bůh mu dá trůn jeho otce Davida.

Evangelium:  Marek  4,21-25

Zobrazeno 241×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio