Témata k nedělní a sváteční liturgii

MÉ SRDCE JÁSÁ V BOHU, MÉM SPASITELI - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ÚTERÝ PO 1. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 11.1.2022

Anna šla před Hospodina. Měla hořkost v duši, modlila se k Hospodinu a plakala a plakala. Učinila pak tento slib: "Hospodine zástupů, jestliže konečně shlédneš na ubohost své služebnice a rozpomeneš se na mě, jestliže nezapomeneš na svou služebnici a dáš své služebnici mužského potomka: dám jej Hospodinu pro všechny dny jeho života. Hospodin se na ni rozpomenul. Anna počala, a když uplynul čas, porodila syna, dala mu jméno Samuel a pravila: "Od Hospodina jsem si ho vyžádala." - Z  prvního čtení ( 1 Samuelova 1). 

Při rodinné pouti do svatyně se Anna modlila, aby jí Bůh dopřál syna – a byla vyslyšena. Samuelovo jméno mělo krátce zachytit všechno, co jeho narození předcházelo. Byl „vyžádaný“, tedy Anninou modlitbou vyprošený.

Z evangelia: ( Marek 1 ) : V městě Kafarnau vstoupil Ježíš hned v sobotu do synagogy a učil. Žasli nad jeho učením, protože je učil jako ten, kdo má moc, a ne jako učitelé Zákona. V jejich synagoze byl právě člověk posedlý nečistým duchem. Začal křičet: "Co je ti po nás, Ježíši Nazaretský! Přišel jsi nás zahubit? Vím, kdo jsi: Svatý Boží!" Ale Ježíš mu přísně rozkázal: "Mlč a vyjdi z něho!" Nečistý duch posedlým zalomcoval a s velkým křikem z něho vyšel.

Jako křesťané víme, že máme věřit v Boha a v modlitbách především rozmlouvat s ním. Nenechat se svádět zabýváním se jakýmikoliv polobožskými bytostmi mezi nebem a zemí. Avšak představa o existenci démonů a zlých duchů není ani dnes ještě zcela odepsána. Nečistý duch - démon je něco zlého, nad čím člověk nemá moc, od čeho si nemůže pomoci dobrou vůlí. I tento příběh odráží zkušenost prvních křesťanů. V Ježíši je přítomen Bůh. Díky jeho Duchu je člověk osvobozován od něčeho, co ho ničí, rozervává, odvádí od Boha a od lidí – to vše bychom mohli nazvat démonem , zlým duchem. Křesťanská víra, která se napájí z Kristova Ducha, má naději, že rozezná, kde je při díle „démon“, a kde spíše nikoliv, kde je při díle Bůh, který nečisté duchy světa vyhání a vede člověka ke konání dobrých skutků a ke vzájemné a plodné lásce. 

Odkaz na kompletní    liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě slova na úterý  11.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  1 Samuelova 1,9-20

Mezizpěv:  1 Sam 2,1.4-5.6-8abcd , odpověď: Mé srdce jásá v Bohu, mém spasiteli.

Evangelium:  Marek 1,21b-28 

Zobrazeno 311×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio